Успјешан приказ Ријечне флотиле Србије

Срна
Foto: танјуг

БЕОГРАД- Приказ обуке Ријечне флотиле у војном комплексу "Мачвански партизански одред" код Шапца успјешно је изведен у присуству предсједника Србије Александра Вучића.

Обука се изводила према теми "Тактичка група у одбрани пловног пута", уз учешће јединица Прве бригаде и Четврте бригаде Копнене војске. Реализована је кроз седам задатака, први је био "Контрола унутрашњих пловних путева" током којег су приказане противминске активности, као и низводно и узводно борбено обезбјеђење.

На другом задатаку "Извиђање непријатеља и обале" приказан је рад на уочавању најпогоднијег мјеста за искрцавање, откривање борбеног распореда непријатеља и прикупљање података о хидрографским карактеристикама обале на којој се укрцавају војници и средства ратне технике.

У оквиру трећег и четвртог задатка "Превожење скелом" приказано је превожење три борбена оклопна возила на скели носивости 120 тона, а након формирања друге скеле укрцавање наоружања и пловидба ка мјесту истовара.

У оквиру петог задатка "Превожење амфибијским транспортером" представљено је попречно превожење помоћу четири амфибијска транспортера са укрцаним водом пешадије, борбеним возилима и другим теретним возилима.

На шестом задатку "Противминско претраживање сонаром" приказане су активности два ронилачка тима с циљем откривања потонулог објекта, преносе београдски медији.

Посљедњи задатак обуке "Медицинска евакуација" приказао је активности медицинског тима након избијања пожара на броду и током евакуације људи из воде. Приказу обуке Ријечне флотиле присуствовали су и министар одбране Небојша Стефановић и начелник Генералштаба Војске Србије генерал Милан Мојсиловић и командант Копнене војске генерал- потпуковник Милосав Симовић.

Извођењем обуке и приказом тајтичко-техничког збора руководила је Команда Копнене војске на челу са начелником штаба бригадним генералом Жељком Трамошљиком.

На обуци је учествовало више од 200 припадника Копнене војске, а ангажовано је око 40 средстава ратне технике, четири брода, седам чамаца, четири амфибијских транспортера, шест реморкера са 12 пловних чланака, четири оклопна борбена возила и два камиона.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана