Усмени протест амбасадору Аустралије због Ђоковића

Срна
Усмени протест амбасадору Аустралије због Ђоковића

БЕОГРАД - Министарство спољних послова Србије данас је исказало усмени протест амбасадору Аустралије у Србији Данијелу Емерију због недоличног третмана којем је у Мелбурну изложен најбољи тенисер свијета и држављанин Србије Новак Ђоковић.

Државни секретар Министарства спољних послова Србије Немања Старовић изразио је очекивање да ће амбасадор Емери уложити личне напоре како би Ђоковићу било омогућено да у смештају који је адекватан за спортисту његовог ранга сачека доношења судске одлуке о томе да ли може да борави на тлу Аустралије, саопштило је Министарство спољних послова Србије.

Старовић је рекао да Србија не жели ни на који начин да утиче на предстојећу одлуку аустралијске судске власти, али да очекује да извршне власти те земље дозволе Ђоковићу да Божић проведе у бољем смјештају у духу добрих билатералних односа Аустралије и Србије.

Он је нагласио да у српској јавности постоји снажан утисак да је Ђоковић против своје воље жртва политичке игре и да је намамљен да допутује у Аустралију како би потом био понижен.

Старовић је истакао да Новак Ђоковић није криминалац, терориста или илегални мигрант, али да га тако третирају аустралијске власти, што изазива разумљиво огорчење његових навијача и грађана Србије.

Министарство спољних послова Србије обратило се јуче и писаном нотом Министарству иностраних послова и трговине Аустралије поводом онемогућавања Новаку Ђоковићу да уђе у ту земљу.

Новака су јуче на аеродрому у Мелбурну послије слијетања авиона зауставили граничари, наводно због некомплетне документације за визу.

Услиједило је малтретирање од скоро 12 часова на аеродрому, након чега је смјештен у карантински хотел са мигрантима.

Новак Ђоковић тражио је од Србије да му помогне и да до понедјељка и одлуке суда Викторије, коме је упутио жалбу, буде пребачен из хотела у којем бораве тражиоци азила током имиграционог притвора у кућу коју је изнајмио у Мелбурну.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана