Уручена признања "Доброчинитељ“: Награђени симбол племенитости и људскости

Срна
Уручена признања "Доброчинитељ“: Награђени симбол племенитости и људскости

БЕОГРАД Премијер Србије Ана Брнабић и министар за рад запошљавање, борачка и социјална питања Дарија Кисић Тепавчевић уручиле су данас плакете добитницима признања "Доброчинитељ" за неке од бројних хуманих подвига који су обиљежили претходну годину.

Међу добитницима су Никола Субашић који је донирао бубрег и дио јетре најбољем другу, као и једна од најстаријих волонтерки у Србији Даница Шмиц (83) из Београда.

Плакете су добили и Радослав Марјановић из Умчара који је продао кућу и дао за лијечење обољеле особе, Марко Антић из Зрењанина који је спасао седмогодишњу дјевојчицу и њеног ујака из набујале ријеке и Надица Јоргић из Преоца која шије и поклања маске од како је почела епидемија вируса корона.

Међу добитницима признања "Доброчинитељ" су и физиотерапеут Кристијан Малечкар који масира бесплатно запослене у ковид болницама, Стефан Симоновић који је поклонио визире одштампане на три де штампачу, Катарина Илић која је спасила бебу бачену у контејнер у Обреновцу и други.

Прошла година у Србији је на приједлог Министарства за рад, запошљавање, борачка и социјална питања, проглашена Годином солидарности.

Заслужено признање отишло је и у руке Милорада Јурковића који већ пет година прави и поклања дрвене столице за храњење беба, а ускоро ће бити 2.000 поклоњених.

Награђени су и Бранко Антић, хумани такстиса који бесплатно превози медицинске раднике после напорног дана на послу, Милена Станисављевић из Мале цркавице на КиМ која је правила колаче за волонтере који су бринули о старима, Вера Цуцић Иконов која шије маске за здравствене установе.

Награђена је и Рената Илић из Зрењанина која је донирала косу оболелима од рака, као и Виктор Лазић који спроводи акцију "Милион книга за Србију", у оквиру које је поклонио 3.500 књига ковид болницама и Жења Трбојевић из Новог Сада која је донирала 200 визира здравственим установама, пумпама и апотекама у Новом Саду и Сомбору.

Признање је примио и Милош Белиегишанин чија је пекара дијелила бесплатне седвиче за све којима је недостајала храна, као и пијанисткиња Александра Александровић, која шије маске за особе оштећеног слуха.

Брнабић је рекла да јој је част што је данас у друштву људи који су симбол племенитости, пожртвоватности, људскости, доброте и хуманости.

- Доделом признања, симболично, данас завршавамо годину солидарности и сарадње и на толико много начна је настављамо вођени примером ових невероватних људи. Нема бољег места за представљање резултата рада 100 дана владе - рекла је Брнабић.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана