Урсула фон дер Лајен: Проширење на врху агенде ЕУ, желимо Србију у ЕУ

Танјуг
Foto: Танјуг/АП

БЕОГРАД- Предсједница Европске комисије Урсула фон дер Лајен изјавила је данас послије састанка са предсједником Србије Александром Вучићем у Београду да су имали одличан разговор и њена прва порука коју је послала јесте да је проширење на врху агенде Европске уније, а да је Србија једна од најнапреднијих земаља на путу ка чланству.

"Ово је вријеме глобалних турбуленција, те морамо да ојачамо јединство и безбједност нашег континента, а проширење је начин да се то постигне. Ми желимо Србију да се придружи нашој Унији, ова понуда се базира на повјерењу, реципроцитету и на партнерству. То је обећање мира и просперитета и такође јединствена прилика управо сада којој нико други не може да парира. Ја се заиста надам и убјеђена сам да ћете искористити овај тренутак", рекла је Фон дер Лајен на заједницкој конференцији за новинаре са Вучићем.

Србија је, према њеној оцјени, већ једна од најнапреднијих земаља на путу ка чланству у ЕУ захваљујући добром напретку постигнутим у прошлости.

"Али желимо да наставите са корацима, да нам се приближите укључујући и спољну политику зато што ЕУ жели да рачуна на Србију као на поузданог европског партнера који дели заједничке принципе и вредности", истакла је председница ЕК.

Она је указала на инвестициони план за западни Балкан од 30 милијарди евра који, како је рекла, брзо доноси резултате као што су ветро парк у Костолцу и гасни интерконектор између Србије и Бугарске.

"Прошле године смо имали озбиљну енергетску кризу, али радећи заједно на помногли смо да се превазиђе криза. Кроз вријеме показаће се да заједно можемо да превазиђемо све тешкоће", рекла је фон дер Лајен.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана