Унук Слободана Милошевића отворио душу: Ево шта каже о дједу

ГС
Унук Слободана Милошевића отворио душу: Ево шта каже о дједу

Слободан Милошевић, бивши предсједник Србије и Савезне републике Југославије, умро је на данашњи дан прије осамнаест година, 11. марта 2006.

Марко Милошевић, унук некадашњег предсједника одлучио је да се издвоји из сјенке породичне историје.

Док његово дјетињство носи тежину прошлости, он је закорачио у свијет политике да се, како каже, бори за права и једнакост. 

У емисији "Кец на једанаест" на телевизији К1, Марко је отворено причао о свом дјетињству, политици Слободана Милошевића, али и ставовима које он заступа. 

- Моје најраније детињство је период који сматрам најсрећнијим, упркос свим тим околностима, јер је невероватан подвиг моје мајке био што је успела да ме у потпуности изолује. До те мере, ишли смо у Хаг заједно; имао сам седам година када је деда умро, али га се сећам. Много ми је драго што чак ни у тим тренуцима нисам доживљавао турбулентна времена. Када је дете мало, не може потпуно да разуме. Моја мајка је успела да сачува све од тога - каже Марко Милошевић и описује како су изгледали његови школски дани - испричао је Марко Милошевић.

Он је додао да у основној школи није имао никакве непријатности.  

- Ни од школских другара, ни од учитеља, ни од наставника није било никакве дискриминације, било ми је јако пријатно. Не мислим да је свакоме то била симпатична прича, али чак и онима којима није, нису то показивали преда мном. Нису правили разлику, било је тренутака када су људи били резервисани према мени, али све је то нормално. Сада ми сви скрећу пажњу на то како бих морао додатно да водим рачуна о томе где радим, како причам, али с обзиром да сам ја одрастао под таквим околностима, мени је то нормално, не представља изазов за мене. Касније, у средњој школи, моја мајка је инсистирала на томе да будем одличан ђак, баш из тог разлога, како не бих дао никоме превелики повод ако би неко желео да ме дискриминише - каже Милошевић. 

Марко истиче да га негативни коментари не дотичу.

- Ја сам неко ко не доживљава негативан утицај средине нити ме потреса, јер зашто бих се требао узнемирити због мишљења које неко има о мени, а да ме није ни упознао. Када сам ушао у главни одбор СПС-а, било је много наслова. Трудио сам се да их не читам, јер је све то далеко од истине. Људи могу да верују у шта желе, али када је реч о мом политичком ангажовању, имам најискреније амбиције. Мислим да је дошло време да почнемо размишљати о томе да би у основној и средњој школи деца требала да уче основне правне и економске појмове, како би као одрасли људи могли разумети стање у држави и свету. Шта значи дати некоме право да гласа, ако не зна за шта гласа - додаје он. 

Милошевић је причао и о политици свог дједа, Слободана Милошевића.

- Трудио сам се да томе приступим објективно, јер не мислим да само зато што је неко мој, мора да буде у праву. То не би било поштено. Анализирајући те догађаје, јер нисам био ни учесник ни сведок тог времена, али сам се трудио разумети, посебно оне који су били против. Важно је да шира јавност схвати неколико кључних чињеница у том историјском процесу. Велика држава СФРЈ није дозвољавала распад према свом Уставу. Народ који је живео на територији те државе, посебно српски народ који није био ограничен само на територију Србије, морао је бити заштићен. Ако су републике те државе тражиле своју независност, исто право на територију и заштиту требало је имати и групације нашег становништва које су желеле остати у тој држави, што им није било омогућено. Рат никада није решење и требали бисмо га избегавати по сваку цену, иако нажалост људска егзистенција често бива угрожена тиме. Док се приближавамо времену када је свет постао развијенији и хуманији, почевши од Другог светског рата, што је парадоксално с обзиром на то да је тај период био обележен великим страдањима, а закључујемо да су мир и безбедност постали највиши циљ. Иако не тврдим да је цена била оправдана, чињеница је да на територији западне Европе, осим нас, ми смо изузетак, није било рата све до конфликта у Украјини - рекао је он.

На питање, колико ће трошити времена на оправдавање поступака свог дједа, Марко каже: 

- Важно је да се ослободимо претходног поретка који је био присутан пре 20 година, јер време непрекидно тече, а пред нама су нова питања која морамо решавати. Аналитичких тренутака је било довољно, а историја ће показати чије је учешће било кључно. Политика Слободана Милошевића се своди на социјализам. Социјализам обухвата широк спектар идеја. Кључни термин овде је социјална правда, док равноправност и једнакост нису исте ствари. Природа не подразумева апсолутну једнакост. Равноправност представља колективни напор једног друштва да свима пружи једнаке могућности. Наше цивилизовано друштво има одговорност да омогући сваком појединцу који је спреман и вољан да се труди да свој допринос пружи на одговарајући начин. Бесплатно образовање и здравствена заштита су прво што се повезује са социјализмом, а то је нешто што у нашој држави постоји у одређеној мери.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана