УНС: Осуда непримјерене албанске кампање против српске новинарке

Срна
УНС: Осуда непримјерене албанске кампање против српске новинарке

БЕОГРАД - Удружење новинара Србије (УНС) и његов огранак на Косову осудили су непримјерену кампању албанских медија против новинарке Другог канала Радио-телевизије Косово на српском језику (РТК 2) Александре Доганџић зато што је у вијестима користила израз „Косово и Метохија“.

УНС осујуђе и захтјеве да се против ове новинарке предузму мјере, те позива албанске медије да се уздрже од оваквих напада на колеге, што за посљедицу може да има угрожавање њихове сигурности.

У саопштењу УНС наводи да се оштро противи да Доганџићева буде кажњена због назива који је користила, те оцјењује да колектив РТК2 треба да обустави рад уколико због тога буде санкционисана.

Већина медија у Приштини јуче је објавила да је Доганџићева у вијестима 4. маја користила термин „Косово и Метохија“, који се односио на Косово, уз оцјену да је неприхватљиво да новинар који је „плаћен новцем пореских обвезника служи дискриминаторној политици Слободана Милошевића и Србије“.

Приштински медији пренијели су и да је директор РТК најавио да ће новинарка сносити санкције зато што је у вијестима користила, како је навео, „антиуставни израз“ Косово и Метохија, који „апсолутно није дозвољен у њиховом институцијама“, као и да је Доганџићева исти термин користила и у децембру 2018. године када је била суспендована на мјесец дана.

Доганџићева за УНС каже да је ријеч о ненамјерној грешки, пропусту, али да то није разлог да буде медијски линчована.

„Због преношења те вести, објављивања моје фотографије и застрашујућих коментара на друштвеним мрежама, да треба да будем протерана са Косова, уплашена сам“, рекла је Доганџићева.

Она је навела и да је у децембру 2018. године користила исти назив, али да она тада није уређивала вијести, што се не може сматрати њеним пропустом.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана