УНС: Драматичан пораст броја физичких напада на новинаре у Србији

Срна
Foto: Архива

БЕОГРАД- Удружење новинара Србије /УНС/ саопштило је да су ове године у Србији физички напади на новинаре и медијске раднике у драматичном порасту у односу на претходне.

У саопштењу поводом 2. новембра, Међународног дана борбе против некажњивости злочина над новинарима, наглашено је да је 2020. годину обиљежило драстично насиље над новинарима и медијским радницима на демонстрацијама у јулу у Београду, те да се очекује да ће тужилаштво истражити сваки случај.

Из УНС-а су навели да пријетње, говор мржње, покушаји дискредитација и притисци долазе не само од центара моћи, него и од колега, те да толико међусобних оптужби и увреда међу новинарима није забиљежено од деведесетих година прошлог вијека.

У саопштењу је поручено да УНС стога очекује ефикасно покретање, али и окончање судских процеса за нападе на новинаре Милана Јовановића и Жељка Матрочевића, чиме ће бити послата недвосмислена порука да бројни случајеве неће остати некажњени.

Из УНС-а су подсјетили да је ове године поништена првостепена пресуда сарадницима Државне безбједности оптуженим за убиство Славка Ћурувије, чиме ни више од 21 године од убиства правда није остварена.

"Очекујемо да ће поновљено суђење бити ефикасно и да ће коначно бити утврђена одговорност за ово тешко убиство. Очекујемо да буду оптужене убице дописника `Вечерњих новости`" из Јагодине Милана Пантића, расвијетљена смрт Даде Вујасиновић", наведено је у саопштењу.

Из УНС-а су нагласили да се очекује покретање поступака за 17 убијених и несталих колега на Косову и Метохији од 1998. до 2005, као и за ратне злочине почињене над 16 медијских радника РТС-а и троје кинеских новинара страдалих у нападима НАТО-а 1999. године.

Одбор Генералне скупштине УН за заштиту људских права 18. децембра 2013. године усвојио је приједлог да 2. новембар буде Међународни дан заштите новинара.

На тај дан 2013. године у држави Мали убијени су новинари француског Радија "Франс интернешнал" Жислен Дипон и Клод Верлон.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана