УНХЦР: До 2024. у Србији неће бити грађана без докумената

Танјуг
Foto: Танјуг

БЕОГРАД - Србија је у глобалној кампањи УНХЦР-а "Ја припадам" постигла невјероватне резулате - од 2010. године смањила је број људи који немају документа са 30.000 на 2.000, захваљујући чему су између осталог Роми, Ашкалије и Египћани добили присутп здравству и образовању, изјавила је данас шеф УНХЦР-а у Србији Франческа Бонели.

"Србија у тој области има одличне резултате, од 30.000 особа у ризику од апатридије у 2010. години, дошли смо до око 2.000 људи који немају још сва документа. Зато смо сигурни да ће Србија бити једна од земаља која ће искоренити апатридију у наредних 1.000 дана до краја кампање у новембру 2024.", рекла је Бонели. Бонели је то нагласила након потписивања Споразума о разумјевању између Министарства за државну управу и локалну самоуправу, Заштитника грађана и Високог комесаријата УН за избеглице, захваљујући којем би требало, како је наглсила министарка Марија Обрадовић до 2024. године да се попуно искорени проблем апатридије.

Заједно смо постигли значајне резултате по питању положаја "правно невидљивих" људи у Србији, навела је она и подсјетила подаци УНХЦР-а са краја 2020. године о раширености апатридије међу Ромима, Ашкалијама и Египћанима који живе у неформалним насељима показују да је сада изузетак да неко од њих није уписан у матичну књигу рођених. "И не само то, успели смо да унапредимо и друга права из лицног статуса, као што су право на држављанство, лично име, личну карту, пријаву пребивалишта и друго", казала је Обрадовић. Подсјетила је да су два досадашња споразума унапредила правни оквир којим су створени механизми за несметан упис у матичну књигу рођених.

"Посебно важан аспект било је рјешавање проблема једне од најосетљивијих група становништва, а то је ромска популација", рекла је и додала да је посебна пажња била на новорођеној дјеци како би се спријечио настанак ризика од апатридије. МДУЛС је у сарадњи са још три министарства - здравља, за рад, запошљавање, борацка и социјална питања и унутрашњих послова донијело Инструкцију за поступање у случајевима рођења дјетета цији родитељи немају лична документа, како би и оно могло да се уписе у матичну књигу рођених, чиме се обезбјеђује правна сигурност и за дјете, али и за систем у цијелини. У име Заштиника грађана споразум је потписала Јелена Стојановић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана