Улица названа по вожду Ђорђу Стратимировићу

Srna
Улица названа по вожду Ђорђу Стратимировићу

БЕОГРАД- У Београду су данас откривене спомен-плоча и табла са називом Улице вожда Ђорђа Стратимировића, поводом 200 година од рођења команданта српске војске и једног од утемељивача Српске Војводине 1848. године.

Табла са именом славног српског војсковође налази се у Београду на води, на углу Булевара Вудра Вилсона и новоименоване улице Вожда Ђорђа Стратимировића, која се простире од зграде Поште на Савском тргу до главне пјешачке зоне код Куле Београд.

Откривајући спомен-плочу Стратимировићу, замјеник градоначелника Београда Горан Весић рекао је да је улога Стратимировића у српској историји много значајнија него шта грађани знају, саопштено је из Градског секретаријата за информисање

"Да није било Стратимировића и српске војске 1848. године, не би било Српске Војводине ни 1918. године, нити данас. Улица и табла управо служе да људи сазнају нешто више о овом хероју", рекао је Весић.

Иван Стратимировић, праунук вожда Ђорђа Стратимировића, рекао је након откривања спомен-плоче да је велики значај за његову породицу да се њени преци из заборава постављају на мјесто које историјски заслужују. "Тај значај је још већи за државу Србију, а највећи за народ ове земље", поручио је Стратимировић.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана