Улемек штрајкује глађу иако има проширена права у затвору

Танјуг
Foto: ГС

БЕОГРАД- Некадашњи комадант Јединице за специјалне операције Милорад Улемек Легија, осуђен на максималну казну затвора због најтежих кривичних дјела, четврти дан одбија затворску храну из протеста, јер је већ готово 18 година у притвору и затвору у најстрожијем затворском режиму.

 

Да Улемек одбија храну која се спрема у заводу потврђује и Управа за извршење кривичних санкција и указује да се Закон о извршењу казне затвора за кривична дјела организованог криминала и Правилник о кућном реду Посебног одјељења у свим својим одредбама примјењују на сва осуђена лица у Посебном одјељењу КПЗ Пожаревац (Забела) као и на Улемека.

 

"Оно што овај Закон и Правилник дозвољавају јесу проширена права осуђених лица која се посебно добро владају. У случају Милорада Улемека та законска могућност је у свим важним сегментима извршења казне и добробити овог осуђеног лица искоришћена", наглашавају из Управе.

 

Указају да сва проширена права осуђеним лицима у Посебном одјељењу одобрава управник КПЗ Пожаревац, уз сагласност суда.

 

Према овом закону и Правилнику, осуђено лице у Посебном одјељењу има право на посјете блиских сродника (супруге, дјеце, родитеља, браће, сестара, усвојеника, усвојитеља) и браниоца и других лица која нису блиски сродници и осуђено, а што Улемек од почетка боравка у овом заводу користи.

 

"Шта више, њему је дозвољено да се виђа чешће са члановима породице што спада у једно од проширених права које одобрава управник завода уз сагласност суда", истиче Управа.

 

Прецизира се да је законом и Правилником предвиђено да осуђени има право на посјете једном мјесечно у трајању од сат времена, а Улемек већ неколико година уназад има посјете три до четири пута мјесечно и то дупло дуже - у трајању од два сата без физичких препрека, тако да и у овом дијелу ужива у проширеном праву.

 

Кад је ријеч о праву на телефонирање, осуђено лице, према Правилнику, има право на телефонски разговор са блиским сродницима највише два пута мјесечно у трајању од 15 минута, а Улемеку је већ неколико година дозвољено да телефонира четири пута мјесечно, што је још једно од проширених права које му је одобрено, напомиње Управа.

 

Од почетка пандемије корона вируса, од марта 2020, свим лицима у Посебном одјељењу, укључујући и Улемека, дозвољено је да телефонирају и дупло више, а то је осам пута мјесечно, што како указује Управа, значи да имају право на телефонски разговор од два сата мјесечно.

 

"Наглашавамо да се увек руководимо главним разлозима, а то су добробит лица и хумано извршење казне, али и важношћу психосоцијалне подршке од момента избијања пандемије. Ови разлози се односе апсолутно на сва осуђена лица у целом систему који су, због ситуације са короном, добили могућност да по први пут комуницирају са својим породицама путем Скајпа и Вибера", истиче Управа.

 

Поводом навода његовог адвоката да Улемек борави у такозваној самоизолацији и да виђа само припаднике Службе за обезбјеђење, Управа истиче да су ти наводи неосновани и нетачни.

 

"Истичемо да је Улемеку годинама уназад омогућено да борави три пута дневно ван собе и то по два сата напољу, два сата у теретани и два сата током друштвено-спортских активности, што значи да проводи шест сати дневно ван собе. Сваки његов боравак ван собе проводи у друштву и интеракцији са једним, два или три осуђена лица", указује Управа.

 

Посебно указују да је осим пријема пакета, свим осуђеним лицима у Посебном одјељењу дозвољена куповина на затворској кантини, као и да наручују производе које завод потом набавља.

 

Наглашава и да су сва осуђена лица смјештена у својим собама у складу са поменутим законом и Правилником који се у својим одредбама подудара са уредбама многих затворских система у Европи и свијету.

 

Поред тога, Управа је указала и да сва осуђена лица имају право на здравствену заштиту, 24 сата дневно. Здравствену његу добијају у заводској болници или Специјалној затворској болници у Београду, уколико за тим има потребе.

 

Ако постоји потреба за даљим медицинским збрињавањем, управа овог завода има уговор о сарадњи са Војно-медицинском академијом у Београду и Клиничким центром Србије.

 

"Истичемо и да осуђена лица у Посебном одељењу имају приоритет у дијагностици, прегледима и сваком другом медицинском збрињавању у наведеним установама у односу на друге пацијенте што је посебно добило на значају од избијања пандемије корона вируса", наводи Управа.

 

Улемек казну издржава у најстрожем затвору у Србији - Посебном одјељењу затвора у Пожаревцу, познатом и као српски "алкатраз", у којем борави од отварања тог 2010. године.

 

Према Закону о извршењу казне затвора за кривична дјела организованог криминала, предсједник суда испитује по службеној дужности да ли и даље постоје разлози за издржавање казне затвора у Посебном одјељењу на сваке две године од почетка издржавања казне, односно од последњег рјешења којим се продужава издржавање казне у Посебном одјељењу.

 

Одлука којом се осуђенику продужава издржавање казне у Посебном одјељењу, доноси се на основу чињеница и доказа из извјештаја Посебног затворског одјељења, полиције и служби безбједности, као и мишљења јавног тужиоца.

 

Улемек је иначе први осуђеник који је 2010. године смјештен у Посебно затворско одјељење, а пре тога је од маја 2004. године био у притвору Окружног затвора.

 

Осуђен је четири пута на максималну казну од 40 година затвора због организовања убиства премијера Зорана Ђинђића, због кривичних дјела "земунског клана", због четвороструког убиства на Ибарској магистрали, као и због убиства Ивана Стамболића и покушаја убиства Вука Драшковића.

 

Кривични закон Србије не познаје сабирање казни па Улемек служи јединствену казну од 40 година затвора.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана