Украјинци не пуштају српске камионе у Румунију код Ђакова

Танјуг
Foto: Принтскрин

БЕОГРАД/ЂАКОВО- Око 60 возача са камионима и робом српских регистрација који не могу да изађу из Украјине у Румунији је у тешкој ситуацији, рекао је данас за Танјуг предсједник Удружења за међународни транспорт Неђо Мандић.

Он је истакао да српски теретњаци напуштају Украјину ка Пољској и Мађарској, док без објашњења не могу у Румунију преко прелаза Ђаково.

"У колони је 40 возила и још око 20 на одморишту. Возаче прескачу и у подели хране и хлеба. А они немају где било шта да купе. Букално остају без хлеба", рекао је он.

Мандић каже да украјинска страна не даје објашњење зашто камиони регистрација других држава пролазе и са руском и са украјинском робом, а српским се то не дозвољава.

"Мислили смо да је проблем што се вози руска роба, али није јер се не пуштају ни наши камиони који возе украјинску робу", рекао је он.

Додаје да је о ситуацији од почетка обавјештавана Привредне комора Србије и Министарство саобраћаја.

"Стално ажурирамо спискове са подацима о возачима и возиллима који су у проблему на тој граници", рекао је он.

Додао је да би возачи могли да пређу границу без возила и робе, али то не долази у обзир јер тешко да би икада онда поново пронашли и возила и робу.

"Очекујемо да се проблем на нивоу држава, Србије и Украјине, што пре реши, ситуација је тешко издржива", рекао је он.

Мандић је рекао и да камиони из других држава пролазе, без разлике да ли возе украјинску или руску робу.

Међу камиона из Србије који не могу да пређу из Украјине у Румунију има и из чачанских фирми.

"На граничном прелазу Ђаково имамо један наш камион, који је ту од петка и који превози руску робу за Србију. Како нам је рекао возач, украјински цариници не дозвољавају излаз руске робе, али и да се расплет ове ситуације очекује данас, када ће им бити речено да ли ће возила бити пуштена да изађу са робом или ће бити извршен претовар и заплена руских производа, а потом и пропуштање возила", рекао је за Тањуг диспечер чачанске фирме Еуролајн Владе Лужанин.

Према његовим ријечима, и на граничном прелазу Чоп је иста ситуација, између Украјине и Мађарске, али и на прелазу Јагодин, на граници Украјине и Пољске.

"На граничном прелазу Јагодин, налази се један наш камион са робом за Русију. Такође, врло је могуће да ће и та роба бити конфискована, уколико данас не буде другачије одлучено", навео је Лужанин.

Он је још нагласио да су сви возачи безбједни, да имају довољно хране и новца и да нестрпљиво чекају одлуку украјинских власти, као и да су гранични прелази закрчени људима углавном млађе животне доби који желе да напусте Украјину.

"Оно што су нам колеге возачи пренели јесте да Украјину смеју да напусте само мушкарци старији од 60 година, док се тај пропис, изгледа на жене не односи", додао је Лужанин.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана