Украдене мошти светаца из храма под Авалом

Тањуг
Украдене мошти светаца из храма под Авалом

БЕОГРАД - Мошти светог цара Константина и светог Максима Горичког, које имају непроцјењиву вриједност, украдене су из Храма Нерукотвореног образа Господњег у селу Зуце под Авалом, потврдио је протојереј Драган Станишић.

Пљачкаши, који још нису откривени, у понедјељак увече разбили су прозор на цркви, упали у њу, а затим извршили преметачину и из олтара однијели кутије са моштима.

Разбијени прозор налази се на висини од два метра, али то лоповима није било препрека да га разбију, кроз рупу се провуку у храм и украду мошти светаца, а уз њих и ситни новац који су затекли.

Протојереј Драган Станишић објаснио је да су опљачкани дјелићи мошти Светог цара Константина и Светог Максима Горичког, који служе искључиво за потребе обреда приликом празника, када надлежни свештеник изнесе мошти на цјеливање.

"Са аспекта вере, украдене мошти имају непроцењиву вредност. Нисмо сигурни колико починиоци знају шта су урадили. Мошти су биле у позлаћеним кутијицама, па су починиоци вероватно мислили да су те кутијице много вредне. Али нису, а саме свете мошти су много вредније. Нисам сигуран да су украдене с намероим да буду продате", рекао је Станишић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана