Укинуто ванредно стање у Србији

Срна
Укинуто ванредно стање у Србији

БЕОГРАД - Скупштина Србије укинула је вечерас ванредно стање, које је у уведено прије 53 дана због епидемије вируса корона, што значи и укидање полицијског часа, јер су створени услови за то.

За је гласало 155 посланика, против није био нико, а уздржан је био један.

Вечерас у 18.00 часова почео је посљедњи полицијски час од увођења ванредног стања и трајаће до сутра ујутро у 5.00 часова.

Премијер Србије Ана Брнабић претходно је у образложењу приједлога за укидање ванредног стања, обраћајући се посланицима, навела да је мишљење струке да су се створили услови да у Србији буде укинуто ванредно стање.

Она је навела да је у Србији више од седам дана узастопно проценат заражених испод пет у односу на укупно тестиране, као и да су испуњени сви критеријуми Свјетске здравствене организације - стављање вируса под контролу, спремност здравственог система да идентификује, изолује, тестира и лијечи све случајеве, да прати контакте, као и минимум ризика за рањиве категорије људи.

Брнабићева је рекла и да ће грађани, након укидања ванредног стања, морати да науче да живе уз корона вирус, поштујући физичку дистанцу и друге мјере заштите.

У Србији је ванредно стање због епидемије вируса корона уведено 15. марта, а будући да Народна скупштина није била у могућности да се састане, ту одлуку су заједнички донијели предсједник Србије, предсједница парламент и премијер.

Скупштина је одлуку о увођењу ванредног стања потврдила 29. априла.

На снази остаје држање дистанце од два метра, забрана окупљања, до даљег ће морати да се избјегавају контакти - загрљај, руковања, старији од 65 ће моћи да се крећу када год пожеле, али је препорука да и даље више времена проводе у својим кућама.

У јавном превозу, али и у ресторанима и кафићима, мораће да се носе и даље рукавице и маске, али и да се одржава социјална дистанца од два метра и избјегавају физички контакти.

Биоскопи и позоришта неће почети да раде до 31. маја. У школи неће бити наставе, радиће само дневни боравак да би се изашло у сусрет родитељима који морају да раде.

Факултети ће за студенте бити отворени тек крајем маја или почетком јуна, али за оне који полажу испите и који треба да обаве лабораторијске вјежбе.

На отвореном ће бити дозвољено окупљање максимално 20 људи, те неће бити ни одржавања спортских догађаја са публиком. Славља попут свадби, крштења, рођендана биће дозвољена од 15. јуна.

Јавни превоз у већини градова почиње да ради, али у аутобус ће за почетак моћи да уђу само запослени, док ће у другој фази, када почну са радом факултети, моћи да се возе и студенти, касније и ученици, да би на крају могли и старији од 65 година.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана