Укинута пресуда некадашњој министарки Јасни Матић

Танјуг
Foto: Агенције

БЕОГРАД- Апелациони суд у Београду укинуо је осуђујући дио првостепене пресуде којом је некадашња министарка за телекомуникацију Јасна Матић била осуђена на седам мјесеци кућног затвора без електронског надзора због оптужби да је злоупотребом службеног положаја у Агенцији за промоцију извоза и страних улагања (SIEPA) оштетила буџет Србије.

Овом одлуком другостепени суд је наложио да јој се суђење понови као и њеним сарадницима Весни Перић и Бојану Јанковићу, који су били укинутом пресудом осуђени за исто кривично дјело, на по годину дана кућног затвора, објављено је на сајту Апелационог суда у Београду.

Аплеациони суд је потврдио дио пресуде којом је Божидар Лаганин ослобођен од оптужбе да је извршио кривично дјело злоупотреба службеног положаја у продуженом трајању.

Када је у питању ослобађајући дио пресуде, Апелациони суд је нашао да је првостепени суд правилно закључио да нема довољно доказа на основу којих би се утврдило да је Лаганин извршио кривично дјело које му је стављено на терет.

У осуђујућем дијелу, сматра Апелациони суд, првостепена пресуда садржи битне повреде одредаба кривичног поступка, имајући у виду да су у образложењу изостали разлози о одлучним чињеницама које се тичу одлуке о одузимању имовинске користи и у том дјелу је чињенично стање погрешно и непотпуно утврђено, при чему је одлука о одузимању имовинске користи неправилна.

Укинутом првостепеном пресудом било је наложено одузимање имовинске користи прибављене извршењем кривичних дјела у укупном износу од 43.743.900 динара, коју је оптужени требало да уплате на рачун буџета Србије.

У вези с тим, како се наводи у пресуди, поједине одлучне чињенице од знацаја за правилно и законито пресуђивање остале су неутврђене и недовољно разјашњене, тако да се пресуда у овом дјелу заснива на погрешно и непотпуно утврђеном чињеничном стању, због чега није могуће испитати законитост и правилност пресуде.

Матић и остали се терете за кривично дјело злоупотреба службеног положаја, за које је законом запријећена казна од двије до 12 година затвора.

Против њих је спроведена истрага због сумње да су у СИЕПА од 2006. до 2013. неоснованим исплатама по основу "уговора о непостојећим ауторским дјелима" оштетили буџет Србије за око 120 милиона динара, а за себе и друга лица прибавили имовинску корист од 90 милиона динара.

Матићева је била министарка за телекомуникације у влади Мирка Цветковића и некадашња директорка Агенције за страна улагања, кадар Г17 плус, а била је и државни секретар за економске односе са иностранством у Министарству економије и регионалног развоја.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана