Укинута доживотна робија Београђанину који је запалио жену

Танјуг
Укинута доживотна робија Београђанину који је запалио жену

БЕОГРАД - Апелациони суд у Београду укинуо је првостепену пресуду којом је Радомир Благојевић (52) био осуђен на казну доживотног затвора, јер је 13. јула 2020. у Сурчину, Зорицу Калинић полио бензином и живу је запалио, усљед чега је жена преминула.

Одлуком Апелационог суда предмет је враћен првостепеном суду на поновно суђење, пошто је усвојена  жалбе Благојевићевог браниоца, наводи се у одлуци објављеној на сајту суда.

Такође, Благојевићу је продужен притвор до даље одлуке суда.

Апелациони суд је нашао да „првостепена пресуда садржи битну повреду одредаба кривичног поступака јер у њој нису наведени разлози о чињеницама које су предмет доказивања, а дати разлози су потпуно нејасни и у знатној мери противрјечни“.

Наиме, како се наводи у одлуци, „првостепени суд није дао јасне, убједљиве и довољне разлоге за своју одлуку да се окривљени осуди на доживотни затвор, будући да је у првостепеној пресуди само парафразиран законски текст без икакве озбиљније оцјене зашто је баш најстрожија казна – доживотни затвор нужна и оправдана“. 

Првостепени  суд је Благојевића за убиство осудио на казну доживотног затвора, а за силовање Р.Н. на четири године затвора.

Благојевић је ухапшен неколико дана након што је запалио Зорицу која је 15. јула 2020. преминула у болници од задобијених повреда, тешких опекотина 2. и 3. степена.

Према оптужници, Благојевић је 13. јула 2020. године жртву чекао у ходнику зграде у којој је живјела. Када је ушла у улаз, кренуо је за њом и након краће расправе и њеног одбијања да га пусти у стан, он ју је, док је била окренута леђима од њега, полио моторним бензином из канистера који је унапријед припремио, и запалио.

Зорица је задобила тешке опекотине 2. и 3. степена главе, врата, трупа и удова, односно на око 87 одсто тијела.

Усљед тога трпјела је болове јаког интензитета све до смрти, два дана касније, 15. јула.

Поред тога, Благојевића терете и да је у јуну 2020. године у мјесту Радинац, код Смедерева, у кући своје сестре, силовао Р.Н. коју је познавао од раније.

Он је у вечерњим сатима оштећеној Р.Н. поцјепао одјећу, тукао је по лицу, глави и тијелу, а потом је силовао и опет тукао. Жена је том приликом задобила низ повреда и раздеротина по тијелу.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана