Ухапшено 35 особа због превара на "Фејсбуку"

Срна
Осумњичени варали кладионичаре
Foto: МУП Србије | Осумњичени варали кладионичаре

БЕОГРАД - У Србији је ухапшено 35 лица, која се сумњиче за превару више хиљада особа у клађењу на спортске догађаје, као и крађу налога на друштвеним мрежама, пријетње и изнуду.

Више лица из Раткова и Оџака, као и лица из Апатина, Новог Сада, Бачке Паланке, Пригревице, Турије, Србобрана и Стапара варали су своје жртве, тако што су им лажно приказивали да посједују информације за клађење о исходима такозваних "намјештених утакмица", односно спортских догађаја.

Од жртава су тражене уплате значајних новчаних износа за такве информације или друге услуге, да би се након наводне утакмице испоставило да никаквих посебних информација и намјештених утакмица није било, саопштено је из МУП Србије.

Од стеченог новца, окривљени су куповали скупоцјене аутомобиле, стамбене објекте, земљиште и друге изузетно вриједне ствари. Све то им је одузето у складу са законом и тренутном фазом кривичног поступка, саопштено је из МУП-а Србије.

Окривљени су жртве мамили преко различитих профила на "Фејсбуку", на којима су нуђене разне погодности лицима из Србије као што су запослење у иностранству, поклон ваучери за боравак у хотелима и слично. Жртва која би показала интересовање за понуде, технички би била преусмјерена на такозвану "фишинг" Интернет страницу са лажним садржајем, гдје је морала да упише своје корисничк име и лозинку за своје налоге на "Фејсбуку" или "Инстаграму", након чега би им ти налози били украдени.

Тако преузети налози су даље коришћени за промовисање и хваљење других налога на друштвеним мрежама које су креирали окривљених ради преваре и лажних обећања да ће бити остварени велики новчани добици у кладионицима спортских догађаја.

Тиме су корисници друштвених мрежа довођени у заблуду да су прави власници, а не криминалци, остварили значајну кладионичарски добит и тиме стварали додатно увјерење да је тако нешто могуће и за њих. Након тога, окривљени су подстицали жртве да сазнају наводне податке о исходима спортских догађаја, за шта је било потребно уплатити значајан новац путем "Вестерн униона", да би се врло брзо показало да не само да таква информација не постоји, већ да ни сама утакмица није ни организована.

Окривљени су тражили од жртава и даље уплате новца на име различитих непостојећих трошкова клађења, а када би жртве схватиле да су преварене, упућивали су им пријетње физичким и другим злом, како би уплаћивале још новца на рачуне окривљених.

Окривљени су ухапшени због удруживања ради вршења кривичних дјела, неовлашћени приступ заштићеном рачунару, рачунарској мрежи и електронској обради података, као и за превару, изнуду и угрожавање сигурности. За ова кривична дјела запријећене су казне и до 15 година затвора.

Оштећени могу да се јаве у полицијским станицама у мјесту свог пребивалишта или електронским путем на мејл [email protected]

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана