Ухапшени српски младићи, тукли их у полицији тзв. Косова

Танјуг
Ухапшени српски младићи, тукли их у полицији тзв. Косова

КОСОВСКА МИТРОВИЦА - Четири особе српске националности ухапшене су око поноћи у сјеверном дијелу Косовске Митровице, потврђено је за Танјуг из такозване косовске полиције.

Како је наведено, њима је одређен притвор до 48 сати, а на терет им се ставља наводни напад на службено лице у вршењу дужности.

Раније је предсједник Српске демократије Александар Арсенијевић објавио да су најмање три млађе особе српске националности ухапшене су око поноћи у сјеверном дијелу Косовске Митровице.

Александар Арсенијевић навео је да је полиција примијенила силу приликом хапшења тројице српских младића.

"Полиција је 10 минута тукла младиће", пренио је Арсенијевић.

Из полиције су потврдили хапшење четири особе, али нису саопштили детаље.

На објављеном снимку, види се да једног од младића хапси полицајац, наоружан пушком.

Родитељи четири младића који су синоћ ухапшени у сјеверном дијелу Косовске Митровице истичу да су им дјеца мучки малтретирана приликом привођења, да су их вукли по поду, а њихове вапаје за помоћ ућуткивали кољенима.

Они су навели да до јутрос нису знали да се њихова дјеца налазе у притвору у јужном дијелу Косовске Митровици, да их још нису видјели, нити им је то дозвољено.

Отац ухапшеног деветнаестогодишњег младића Љубомир Милић рекао је да су младићи мучки приведени, што је видљиво из снимака које су забиљежили грађани.

"Дошли смо до дна када су децу почели мучки да нам приводе. На снимцима се чују вапаји за помоћ наше деце", рекао је Милић за "Косово онлајн".

Он је додао да у полицијској станици тврде да су српски младићи извршили напад на службена лица, која су, како каже, била у цивилу.

"Вероватно су провоцирали нашу децу, да би потом, што смо утврдили на основу снимака, видели да има негде око двадесетак службених лица који су их мучки малтретирали. Наша деца су била на поду, на улици, малтретирали су их, буквално газили по њима. Вапаје мог сина и друге деце ућуткивали су коленима", испричао је Милић.

Он је навео да су по двојица, тројица малтретирали по једног од младића.

Милић је рекао да је цијелу ноћ провео у Полицијској станици, али да никакву информацију није могао да добије.

Он је додао да је звао и Хитну помоћ да би прегледали младиће и видели у каквом су стању, али да љекарима није допуштено да уђу у Полицијску станицу.

Мајка једног од ухапшених младића Соња Раденковић рекла је да је сина успјела да види јутрос, те да је био у јако лошем стању.

Истиче да су им рекли да 48 сати не могу да их виде, те да је једино што могу да ураде јесте да позову адвокате јер тврде да су они криминалци.

"То су деца, млади, иако су нешто погрешили не може насиљем да се то решава, баш о томе се и прича, да смо сви равноправни. Ја сам мајка, као и свака друга", навела је Раденковићева.

Мајке једног од ухапшених младића Ивана Ковачевић испричала је да су дјеца кренула на рођендан у Звечану и да је након тога дошло до инцидента.

Она је истакла да је полиција злоупотријебила свој положај.

"То су деца, како стоји на снимку на друштвеним мрежама, тукли су их 10 минута. То су мирна деца која никада нису имала проблем са законом. Можда је дошло до неког, да кажем, вербалног вређања, али апсолутно ништа није било да би деца њих напала Физички, како ми је речено, да је службено лице нападнуто Физички. Ја у то не верујем", рекла је Ковачевићева.

Она каже да им је из полиције самопроглашеног Косова речено да ће младићи бити у притвору 48 сати, да све зависи од тога шта ће тужилац рећи и да ће се након тога вјероватно покренути поступак.

"Убеђују нас да су деца добро, да су их водили лекару, али ми то ништа нисмо видели", рекла је Ковачевићева.

Професор Факултета техничких наука у Косовској Митровици Срђан Јовић, родитељ једног од приведених младића, истакао је да су се Куртијеви полицајци иживљавали на дјеци која су славила рођендан.

"Звао сам хитну помоћ, неће да дозволе лекарима да изврше преглед. Ухапсили су и пролазника који је снимио тортуру. То је Куртијев режим. Да ли има даље живота овде?", написао је Јовић на друштвеној мрежи "Икс".

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана