Ухапшена велика криминална група: "Ојадили" Тамару Еклстон, Френка Лампарда, украли 26 милиона

Агенције
Foto: Илустрација

БЕОГРАД- По налогу Јавног тужилаштва за организовани криминал у координацији са СБПОК и полицијским службама Велике Британије данас је на територији Београда након спроведеног предистражног поступка лишено слободе шест лица

Ухапшени су Ј. Р., М. Р., Е. Р., И. Р., Л. Р. и М. Н. због постојања основа сумње да су извршили кривично дјело удруживање ради вршења кривичног дјела и кривично дјело прање новца. Двоје осумњичених се налази ван територије Републике Србије и тренутно су недоступни државним органима.

Ова организована криминална група је у временском периоду од 2.2.2018. године до 15. 12. 2023. године на територији Републике Србије оформила организовану криминалну групу која је новац стечен криминалном дјелатношћу улагала у куповину некретнина и тако уводила у легалне новчане токове.

Сумња се, да је улагање имовине која је проистекла из криминалне дјелатности осумњиченог Р.К.Р. у Швајцарској као и криминалне дјелатности осумњиченог Љ.Р. у Великој Британији стечено тако што су проваљивали у већи број објеката у те двије земље који су били у власништву имућних оштећених лица и тако узимали готов новац и друге скупоцјене предмете.

Против осумњиченог Љ.Р. се у Великој Британији води кривични поступак због постојања сумње да је на наведени начин прибавио укупно 26 милиона фунти стерлинга и тиме оштетио Френка Лампарда, бившег енглеског репрезентативца, затим покојног Вишаија Шриваданапраба, бившег власника ФК „Лестер“ и Тамару Еклстон и њеног супруга Џеја Рутланда, ћерку бившег власника Формуле 1 Бернија Еклстона, док је осумњичени Р.К.Р. осуђен у Швајцарској за извршење више провалних крађа којим је себи прибавио корист од око 250.000 швајцарских франака.

Осумњичени Љ.Р. и Р.К.Р. су осумњичени да су новац који су пробавили кривичном дјелатношћу давали осталим припадницима ове организоване криминалне групе који су потом новац улагали у куповину скупоцених некретнина на територији Републике Србије, као и луксузних путничких возила и на тај начин покушали да илегално стечени новац интегришу у легалне новчане токове.

Предметни истражни поступак од стране ЈТОК и СБПОК вођен је све вријеме у координацији са Метрополитенском полицијом и Националном криминалистичком агенцијом Велике Британије.

У току су претреси на више локација на територији Србије.

Јавно тужилаштво за организовани криминал одмах је блокирало рачуне, некретнине за које се сумња да су стечене од криминалне дјелатности као и скупоцјена возила.

Осумњиченима је одређено полицијско задржавање након чега ће уз кривичну пријаву бити спроведени на саслушање у Јавно тужилаштво за организовани криминал.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана