Ухапшен вехабија у Београду: Планирао масовно гажење камионом у центру града

ГС
Foto: Илустрација

БЕОГРАД - У Београду је одређено задржавање од 48 сати И.Д. због кривичног дјела Јавно подстицање на извршење терористичких дјела.

На овом случају радили су Служба за борбу против тероризма, МУП и ТОК, незванично сазнају "Новости".

И.Д. ће бити приведен у Тужилаштво за организовани криминал.

Код ухапшеног су пронађени детаљни планови за напад, као и преписка са радикалним исламистима из Сирије и Западне Европе, пише Информер.

Подсјетимо, И. Д., Србин вехабија који је био у контакту са ИСИС, хапшен је још 2017. у Београду, када се спремао се да камионом гази људе у центру града. Код њега су тада нађени планови за напад какав је виђен у Барселони.

И.Д., који је прије неколико година примио ислам и био на сталној вези са вођама ИСИС, ухапшен је у тренутку док се припремао да отме камион, њиме улети у Кнез Михаилову улицу и прегази што више људи!

Ширио радикалне идеје

Извори из МУП и БИА кажу да је И.Д.у свом стану, лаптопу и мобилном телефону имао детаљне нацрте и планове напада који је требало да изгледа као онај у Барселони августа ове године када је Мароканац Јунес Абујакуб комбијем улетио у масу људи испред шопинг центра на Ла Рамбли. Тада је убијено 13, а тешко повређено више од сто људи.

Према досадашњим информацијама, И.Д.је дјеловао самостално, али полиција и БИА интензивно провјеравају све трагове који би потенцијално могли довести и до других радикалних исламиста који су спремни да по наредби ИСИС убијају по Србији.

Према ријечима саговорника, И.Д. је српским властима постао "безбједносно интересантан" током августа 2016. године.

"Он је био један од најактивнијих људи у ширењу пропагандних материјала радикалних исламистичких група, посебно ИСИС. На основу оперативних података, И.Д. је означен као неко ко би потенцијално био подложан индоктринацији с крајњим циљем извођења терористичких аката. Та одлука наших агената показала се као исправна и јако корисна, јер је на основу ње сада спречено крвопролиће у Београду – објашњава извор "Телеграфа".

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана