Ухапшен мушкарац због вишеструке преваре путем платних картица

Срна
Ухапшен мушкарац због вишеструке преваре путем платних картица

БЕОГРАД - У Београду је ухапшен мушкарац због сумње да је на штету родитеља тешко обољеле дјеце који су корисници услуга Хуманитарне организације “Буди хуман-Александар Шапић”, као и других грађана Србије извршио више кривичних дјела преваре и фалсификовање и злоупотреба платних картица.

Тридесетдвогодишњи мушкарац чији су иницијали Д.Ђ. осумњичен је да је путем друштвених мрежа проналазио профиле на којима су објављивани постери са позивом за пружање хуманитарне новчане помоћи тешко обољелој дјеци, а затим је путем профила који су под његовом контролом, као и мобилним телефоном ступао у контакт са родитељима, саопштио је МУП Србије.

Он се под лажним именом представљао као власник фирми и родитеље болесних малишана доводио у заблуду да жели да уплати новац за лијечење.

Од родитеља је тражио да фотографишу обје стране своје платне “Дина” картице и да му пошаљу путем месинџер или вибер апликације.

Ухапшени је такође путем интернет сајтова проналазио огласе који оглашавају продају аутомобила, пољопривредних машина и производа, као и продају стоке, ступао у контакт са огласивачима и доводио их у заблуду да хоће да купи то што оглашавају.

Он се представљао и као адвокат или запослен у банци и нудио грађанима повољне кредите тражећи да му шаљу фотографије личних докумената и платних картица, а затим је злоупотребљавао платне картице.

Сумња се да је Д.Ђ. злоупотријебио податке са платних картица и на своје корисничке налоге у кладионицама уплаћивао новац у различитим износима, што је зависило од тренутног расположивог стања на текућем рачуну за који је везана злоупотријебљена платна картица.

Осумњиченом је након задржавања судија за претходни поступак Вишег суда у Београду одредио притвор.

Министарство унутрашњих послова Србије позвало је грађане који је оштетио осумњичени да поднесу кривичну пријаву Одјељењу за сузбијање високотехнолошког криминала.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана