Ухапшен мушкарац због оштећења споменика на старом православном гробљу у Вуковару

Срна
Ухапшен мушкарац због оштећења споменика на старом православном гробљу у Вуковару

ЗАГРЕБ - Полиција у Хрватској ухапсила је четрдесетогодишњег мушкарца осумњиченох да је ошетито надгробне споменике на старом православном гробљу у Вуковару.

Вуковарско-сремска полиција је саопштила да је 40-годишњак на вуковарском старом православном гробљу у неколико наврата прошле и почетком ове године оштетио више надгробних споменика, мраморни крст, те Маузолеј који је уписан у Регистар културних добара Хрватске.

Над њим је спроведена криминалистичка истрага, а тужилаштву је кривично пријављен због оштећења туђе ствари, повреде мира покојника, те оштећења и недозвољеног извоза културног добра.

Епархија осјечкопољске и барањске сопштила је прије два дана да је велики број споменика на српском православном гробљу у Вуковару уништен и полупан током божићних празника, чиме је почињено велико недјело.

Детаљним прегледом утврђено је да је девастирано 13 споменика, о чему је обавијештена криминалистича полиција, након чега је обављен увиђај.

Из Епархије су навели да су споменици оштећени, највјероватније, у четвртак и петак, 5. и 6. јануара.

Вуковарске градске власти поручиле су да је скрнављењем гробова на старом православном гробљу починилац учинио директан напад на Вуковар.

"Најискреније осуђујем тај недопустиви, нецивилизацијски чин повреде мира покојника, те се надам да ће се квалитетним радом Полицијске станице Вуковар у што скоријем времену пронаћи и санкционираси починитељи тог казненог дјела", истакао је градоначелник Иван Пенава.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана