Ухапшен још један Србин из Хрватске

СРНА
Ухапшен још један Србин из Хрватске

Београд - Документационо-информативни центар Веритас саопстио је да је 30. јула приликом уласка из Македоније у Грчку, на граничном прелазу Дорјан, грчка полиција ухапсила Србина Ђуку Богуновића (48), по међународној потјерници коју је расписао Биро Интерпола у Загребу због наводно почињеног ратног злочина на подручју Баније почетком деведесетих година прошлог вијека.

Ову информацију Веритас је данас добио од Богуновићеве супруге, која је заједно са њихове двоје малолетне дјеце била присутна приликом хапшења. Од ње су сазнали и да је Богуновић прије рата радио као чувар у Казнено-поправном дому за малољетнике у Глини, а да је у августу 1995. избјегао у Србију, гдје је запослен као полицајац у КПЗ Падинска Скела.

Такође, држављанин је Србије, са чијим пасошем је и ухапшен на граничном прелазу.

Веритас подсјећа овим поводом да је против Богуновића и још 11 Срба с подручја Баније у одсуству вођен кривични поступак пред Жупанијским судом у Сиску због сумње да су починили кривично дјело ратни злочин против цивилног становништва и ратних заробљеника, а суд их је теретио за малтретирање заробљених припадника хрватских снага и цивила хрватске националности у затвору у Глини.

Био је осуђен још 1993. на јединствену казну затвора у трајању од 20 година због чега је против њега и била расписана међународна потјерница.

Жупанијско државно тужилаштво у Сиску је у фебруару 2009, по службеној дужности, затражило обнову кривичног поступка против Богуновића и његове групе, што је суд у Сиску и учинио.

Међутим, до новог суђења није ни дошло пошто је надлежни суд у току обнове поступка, након одустајања тужиоца од оптужбе, ставио изван снаге ранију осуђујућу пресуду и одбацио оптужбу, наводи Веритас.

Приликом задржавања на граничном прелазу Богуновић је показао одбијајућу пресуду, а Грчка гранична полиција је одмах послала упит у Хрватску због чега није повучена и потјерница против њега. Из Бироа Интерпола у Загребу, умјесто захтјева за повлачење потјернице, послата је нова, уз образложење да се против Богуновића води још једна истрага за кривично дјело ратног злочина против цивилног становништва.

Грчки судија у Солуну донио је одлуку да Богуновића задржи у екстрадиционом притвору све док не добије документацију од надлежног суда из Хрватске.

Веритас наводи и да се Богуновић заиста налази на најновијем списку Државног тужилаштва Хрватске процесуираних за ратне злочине пред хрватским правосуђем, који је прошле године достављен и Министарству правде Србије.

У том документу поред његовог имена стоји да је истрага против њега и још 20 лица српске националности са подручја Баније отворена 18.06.2002. због кривичног дјела ратног злочина против цивилног становништва и да је само недјељу дана касније стављена у прекид, и у тој фази се и данас налази.

Веритас је дошао до података да се у овој новој истрази Богуновић терети да је од септембра до децембра 1991. у затвору у Глини малтретирао једног заробљеног хрватског полицајца.

Богуновић је тринаести ухапшени Србин из Хрватске од почетка ове године по хрватским потјерницама за кривично дјело ратних злочина.

На основу међународних потјерница које је расписао Биро Интерпола у Загребу, широм свијета је до сада ухапшен 141 Србин из Хрватске и бивших припадника ЈНА, од којих су 41 екстрадирани у Хрватску. Од њих, до сада је против 18-орице поступак обустављен или је оптужба одбијена, углавном након преквалификације дјела ратног злочина у оружану побуну, што има за посљедицу губитак обештећења за вријеме проведено у притвору.

Оволики број обустава поступака против лица са Интерполових потјерница указује и на злоупотребу Интерпола од стране Хрватске, оцјењује Веритас.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана