Удружењу новинара Србије онемогућено да догађај прате на српском језику

СРНА
Foto: Илустрација

БЕОГРАД- Удружење новинара Србије /УНС/ и Друштво новинара Косова и Метохије најоштрије је протестовало што је на догађају у Централној банци самопроглашеног Косова поводом најављеног укидања динара у јужној српској покрајини укинуто право новинарима да прате догађај на српском језику.

"Недопустиво је да се новинарима који извештавају на српском језику онемогућава рад, посебно о темама од значаја за целокупну српску заједницу", наведено је у саопштењу УНС-а.

На овај начин се, истакнуто је у саопштењу, не крши само Закон о употреби језика, већ се угрожава и право на информисање које је загарантовано бројним међународним конвенцијама.

Новинар Медија центра Чаглавица Сања Ђокић, која је пратила догађај у Централној банци у Приштини, поставила је питање због чега није обезбијеђен превод на српски језик, на што јој је службеник за односе са јавношћу Централне банке Косова Алберт Спахиу одговорио да не зна.

Медија центар Чаглавица је овим поводом упутио жалбу повјеренику за језике.

Предсједник Србије Александар Вучић одржао је синоћ хитан састанак са појединим министрима Владе Србије, након што је премијер самопроглашеног Косова Аљбин Курти одбио приједлог САД, ЕУ и земаља Квинте и одлучио да забрана употребе динара на Косову и Метохији почне данас.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана