Удружење судија и тужилаца осуђује напад на тужиоца на Новом Београду

Танјуг
Foto: arhiva

БЕОГРАД - Удружење судија и тужилаца Србије (УСТ) најоштрије је осудило јучерашњи напад на замјеника јавног тужиоца Вишег јавног тужилаштва у Београду и поздравило хитру реакцију надлежног тужилаштва и Министарства унутрашних послова, које су резултирале откривањем и хапшењем осумњиченог за напад.

До напада и претњи које је Т.М. упутио тужиоцу дошло је јуче на Новом Београду, након чега је он ухапшен по налогу Трећег основног јавног тужилаштва у Београду.

УСТ у саопштењу подсећа на сложеност тужилачког посла и чињеницу да се тужиоци у свом професионалном раду сусрећу са различим изазовима, посебно у области личне безбедности, имајући у виду да тужилачка организација представља прву линију државе у борби са криминалом и корупцијом.

Указује се и да ово није први пут да су тужиоци изложени претњама и нападима, те да они по правилу нису анализирани од стране надлежних органа, нити су предузети кораци у циљу проналаска системски решења којима би се адекватно одговорило на предметну друштвену појаву.

Због тога поново апелује на Државно веће тужилаца да размотри могућност увођења бенефицираног радног стажа, уважавајући ризике посла са којима се тужиоци сусрећу.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана