Удружење породица киднапованих и убијених: Које жртве заступа Александар Оленик и ко га је овластио за то?

Срна
Удружење породица киднапованих и убијених: Које жртве заступа Александар Оленик и ко га је овластио за то?

БЕОГРАД - Из Удружења породица киднапованих и убијених на Косову и Метохији јавно питају ко је овластио Александра Оленика да у Хагу заступа породице жртава када никада никог од њих није контактирао.

“Александар Оленик је заступник жртава, па дотичног господина јавно питамо којих то жртава? Да ли сте заступник и прве српске жртве отете 14. маја 1998. године, да ли сте заступник жртава злочина у Клечки, Радоњић језеру, Волујку, Лапушнику, Ликовцу, Сувој Реци, Драгодану?”, саопштено је из Удружења.

Из Удружења поручују да породице жртава не могу да вјерују у оно што им се дешава, прије свега јер не знају да ли су оптужницама Хашиму Тачију, Кадрију Весељију, Реџепу Сељимију и Јакупу Краснићију обухваћени и злочини над киднапованим и убијеним члановима њихових породица.

“Или ми као породице и као директни сведоци злочина не морамо ништа да знамо? Зар они који позивају да се пријављујемо како бисмо добили статус жртве у поступку мисле о нашим животима?”, питају из Удружења.

Породице жртава су нагласиле да им је јавно упућен позив да се електронским путем пријаве на пријаву коју су објавила Специјализована вијећа Косова “оног истог Косова које су ти исти оптуженици самопрогласили за такозвану државу”.

“Траже да се пријавимо већима оног суда који није умео и успео да сачува поверљива документа о злочинима, па су завршила у рукама истих оних злочинаца који су тренутно у Хагу. Сада јавно траже нас сведоке - жртве са личним подацима и наравно са адресама становања, да се ставимо под руке џелата? Ако није тако - жртвама?”, питају из Удружења.

У Удружењу оцјењују да се оваквим поступком и јавним позивом од Специјализованих вијећа Косова и оних који су њихови заступници руши свака нада у даљи ток суђења.

“Свесно стављају наше животе у опасност. Да ли држава Србија има снаге да организује своје сведоке - жртве или смо заиста препуштени сами себи”, једно је од питања Удружења.

 

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана