Удружења из БиХ уз Савез еколошких организацијa Србије по питању Рио Тинта

Срна
Foto: Илустрација

БИЈЕЉИНА- Двадесет удружења грађана из БиХ послало је писмо подршке Савезу еколошких организација Србије у активностима против штетног утицаја пројекта "Јадар", британско-аустралијске рударске групе "Рио Тинто", на екосистем и слив доњег тока и ушћа ријеке Дрине у Саву.

У писму је наведено да сви који живе на тим подручјима дијеле заједничко добро од највеће животне важности по човјеков биолошки опстанак, а то је вода, односно ријека Дрина, која се у свом доњем току разлива у богати барски екосистем. "Подручје града Бијељина лежи на огромним подземним базенима природне, живе и здраве воде која нам даје живот на овим просторима и омогућава несметани развој. Тако је у Семберији са лијеве обале Дрине, али исто тако је и на десној обали у Подрињу, Мачви, Срему и даље низ ток Дрине до Саве, па и до Дунава", истакнуто је у писму.

 Предсједник Удружења "Еко-пут" Снежана Јагодић Вујић рекла је да отварање рудника литијума код Лознице, коју планира компанија "Рио Тинто", има све претпоставке да проузрокује загађење великих размјера путем ријеке Јадар у Србији, а која се улива у Дрину, као природну границу БиХ и Србије. Вујићева је нагласила да су грађани БиХ, оба ентитета, као и бројна удружења, изузетно забринути због нових пријетњи којима се наговјештава уништавање барског екосистема доњег слива Дрине и загађивање подземних токова здраве и питке воде, саопштено је из "Еко-пута".

"Послали смо писмо подршке Савезу еколошких организација Србије у заједничкој борби за заштиту ријеке Дрине, а против компаније Рио Тинто, која још не одустаје од градње рудника литијума", навела је Вујићева.

Она је позвала и друга удружења и организације које се боре за заштиту ријека у БиХ да им се придруже и помогну у борби очувања Дрине и свих њених притока. Писмо подршке потписали су представници 20 удружења грађана из Републике Српске и Федерације БиХ, међу којима "Еко-пут" из Бијељине, "Еко-Готуша" из Фојнице, "Центар за животну средину" из Бањалуке, вишеградски "Еко-центар" и Еколошко удружење "Мајски цвијет" из Мостара.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана