Удала се дјевојчица (12): Полиција добила пријаву, испитује се случај

ГС
Удала се дјевојчица (12): Полиција добила пријаву, испитује се случај

​НИШ - Нишка полиција добила је пријаву да је у том граду маљолетна дјевојчица старости 12 година ступила у брачну заједницу, те кажу да су почели рад на случају.

Истичу да је њихов рад у почетној фази и да тренутно раде на прикупљању свих потребних и релевантних информација које ће им значити, пишу Јужне вести.

Позивајући се на поштовање и заштиту основних људских права, социолог и професор Филозофског факултета у Нишу, као и активнисткиња Ана Саћиповић сагласни су да би одличан почетак био измјена чланова закона о породици и укидање могућности да било која особа ступи у брак прије навршене 18. године живота.

Они су за Јужне вести раније рекли да би се разним едукацијама родитеља могла промијенити њихова свијест, као и то да ће дугорочно улагање у образовање и каснији радни однос, њихова дјеца имати бољу будућност, што им, како су рекли, рано ступање у брачну заједницу не може донијети.

Према статистичким подацима из 2022. године у Србији, 143 дјетета ушло је у брачну заједницу са 16 и 17 година, док је 60 дјеце имало мање од 15 година, што према ријечима социолога и активисткиње чини раст од 17 одсто више евидентираних склопљених бракова младих испод 18 година у односу на 2020. и 2021. годину.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана