Ученици из Косовске Каменице снимили химну "Моја Република"

Срна
Foto: Срна

КОСОВСКА КАМЕНИЦА- Ученици Основне школе "Десанка Максимовић" из Косовске Каменице снимили су једну од најпознатијих косовско–метохијских пјесама "Са Косова зора свиће" и химну Републике Српске "Моја Република" у знак захвалности за несебичну помоћ и гостопримство у Републици Српској у оквиру акције "Спојимо српску дјецу са Косова и Метохије и Републике Српске".

"У питању су поклони, честитка за Васкрс, живе захвалнице грађанима и институцијама Републике Српске и Одбору за помоћ Србима на Косову и Метохији из Бањалуке који су у протеклих десет и више године непрестано били уз нас дајући нам подршку да опстанемо у Косовској Каменици и наставимо да школујемо српске ђаке", рекла је Срни директор ове школе Јадранка Васић.

Она је подсјетила да је током посљедњих скоро дест година више стотина ученика из општине Косовска Каменица боравило код вршњака у Републици Српској и да је акција "Спојимо Српску дјецу са Косова и Метохије и Републике Српске" изродила нераскидива пријатељства која ће вјечно трајати.

"Не постоји, верујемо, бољи начин да се захвалимо свим грађанима Републике Српске од снимања једне од најпознатијих наших песама Са Косова зора свиће и Химне Републике Српске Моја Република коју до сада ниједан хор, а камоли школа на Косову и Метохији није снимила", рекла је Васићева и истакла да су "распевани" ученици са радошћу отпјевали химну Српске.

Наставу на српском језику у овој јединој српској школи у урбаној градској средини јужно од Ибра похађа око 300 ученика у објекту који дијеле са албанским ученицима и њиховим наставницима.

"Само захваљујући трпљењу и суздржаности,посебно одлучности родитеља да им се деца школују у истој школи коју су и они завршили, наша школа уз помоћ државе Србије а у великој мери и грађана и институција из Српске, опстаје и опстаће уверена сам дуги низ година", рекла је Васићева, наводећи да је Основна школа "Десанка Максимовић" понос свеколиког образовног система државе Србије.

Предсједник Одбора за помоћ Србима на Косову и Метохији из Бањалуке Милорад Арлов рекао је Срни да је дирнут овом захвалницом ученика из Косовске Каменице и да је то гест који ће се памтити и додатно ојачати братске везе српске дјеце и родитеља из Српске и са Космета.

"Вјерујем да љепшу честитку за Васкрс нисмо могли добити и зато хвала ученицима и руководству школе Десанка Максимовић", рекао је Арлов Срни и изразио наду да ће крајем јуна у 29 општина у Српској боравити 589 основаца и 60 просвјетних радника са Космета и уз њих и дјеца са посебним потребама чланови Удружења "Подржи ме - 9. јануар" из Косовске Митровице.

Ученици и наставници из Косовске Каменице ће ове године, уколико буде реализована акција, боравити код вршњака у Приједору.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана