Убица Пуканића поново пред судом за "стара" дјела

Танјуг
Foto: Архива

БЕОГРАД- Плаћеном убици Жељку Миловановићу сутра се пред Вишим судом у Београду наставља суђење због пљачке поште у Беочину 2005. године, неколико тешких крађа од 2001. до 2003. године и држања арсенала оружја и експлозива у гаражи у Сомбору 1998. године.

Миловановић је 2015. године у Специјалном суду у Београду правоснажно осуђен на 40 година затвора као непосредни извршилац убиства хрватског новинара Иве Пуканића и његовог сарадника Ника Франића 23. октобра 2008. у Загребу. Због истог дјела на исту казну осуђен је и у Хрватској, али казну служи у Србији.

Поводом оптужби за пљачку поште у Беочину 2005. године и држања арсенала оружја и експолозива у гаражи у Сомбору и разбојништва био је осуђен на шест година затвора, док су остале оптужбе за тешке крађе и друга кривична дјела биле одбијене, али је ту пресуду Апелациони суд у Београду у цјелости укинуо 2017. године наложио да му се суђење понови.

Суђење му се из безбједносних разлога одржава у специјалној судници Окружног затвора у Београду.

Миловановићу се у овом поступку суђење понавља због оптужби да је од 1998. године до 26. марта 2003. године у гаражи у Сомбору неовлашћено држао 803 грама пластичног експлозива са спорогорећим штапином, пригушиваче, пиштоље, самостријел, пушку, ручну бомбу и метке.

Такође, јер је са још двојицом сарадника, који су у међувремену правоснажно осуђени, извршио пљачку поште у Беочину 2005. године одакле су однијели 194.883 динара и 930 евра, али их је након тога полиција пресрела и ухапсила.

Миловановићу се суђење понавља и у односу на још три тешке крађе у Врбасу, Новом Саду и једно разбојништво у Бачком Моноштору које су се догодило између 2001. и 2003. године.

На оптужници је против њега је и низ кривичних дјела за која је оптужба против Миловановића била одбијена због застарјелости, а то су - фалсификовање исправе, недозвољено ношење оружја, спречавање службеног лица у вршењу службене радње и неовлашћено коришћење туђег возила.

Пуканић је убијен 23. октобра 2008. експлозивом који је подметнут под његов ауто на паркингу испред редакције. Суд је утврдио да га је ту поставио Миловановић који се претходно на лице мјеста довезао скутером, што су забиљежиле и безбједносне камере, те да је то учинио за имовинску корист која није опредјељена пресудом.

Миловановић је ухапшен у једном стану на Дорћолу, 31. маја 2009. и од тада је у притвору.

Познат и по покушају бјекства из притворске јединице Специјалног суда у Београду заједно са "колегом" Сретком Калинићем који је такође правоснажно осуђен на 40 година затвора због низа убистава која је извршио као припадник "земунског клана".

Извршио је још два бјекства - током привођења у београдску Палату правде 2004, као и из затвора у Источном Сарајеву.

Према српском законодавству сабирање казни није могуће, те у сваком случају, колико год година затвора да добије у овом поступку, опет ће му бити изречена јединствена, максимална казна од 40 година затвора на коју је већ осуђен.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана