У Великој Хочи свечано обиљежен Свети Трифун

Танјуг
У Великој Хочи свечано обиљежен Свети Трифун

ВЕЛИКА ХОЧА - У Великој Хочи данас је свечано обиљежен Свети Трифун, који је уједно и празник општине Ораховац, а помоћница директора Канцеларије за Косово и Метохију, Милена Парлић честитала је мештанима и рекла да ће им Влада Србије и даље помагати са жељоим да се никада не понове немили догађаји.

Свету архијерејску литургију служио је владика рашко-призренски Теодосије у капели „Светог Трифуна“ у Великој Хочи који је у беседи поручио да треба волети и поштовати ближње и радовати се срећи ближњих, јер је Свети Трифун то чинио још као дjете и служио својим бићем Христу.

Парлић је пренела и подршку Владе Србије и Канцеларије за Косово и Метохију.

"Одавде, из српског насеља, из питоме Метохије свим православним верницима, превенствено нашим винарима и виноградарима, честитам овај велики празник Светог Трифуна са жељом да нас Свети Трифун сваке године дочекује у радости, љубави и молитви за очување наших светиња, наших виница, наше традиције и културе", истакла је она, саопштила је Канцеалрија за КиМ.

Она је навела да је љубав Хочанаца, првенствено према својим прецима, поред свих недаћа, притисака, узурпације којој су изложени, а недавно и тортури кроз коју је прошла породица Петровић, успели су да сачувају своју традицију, чему је допринела и помоћ Владе Србије.

"Овде сам да вам пренесем и подршку Владе Србије и нашег директора Канцеларије за Косово и Метохију Петра Петковића уз јасну поруку да ће Влада наставити да помаже и кроз опрему и кроз репроматеријал и да ћемо да се боримо да у миру, поштено наши Хочанци наставе да раде свој посао, са жељом да се никада не понове немили догађаји", истакла је Парлић.

Након литургије уследило је резање славског колача, а затим је уприличено молитвено благосиљање винограда и симболично орезивање винове лозе, као једног од симбола обележавања овог празника, да би година била родна и виногради подарили што више и што квалитетније грожђе.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана