У Великој Хочи обиљежено 25 године од страдања Срба и Рома у општини Ораховац

Танјуг
Foto: Илустрација

ВЕЛИКА ХОЧА- У Великох Хочи данас је обиљежено 25 године од страдања Срба и Рома у општини Ораховац.

Парастос је поред споменика киднапованим и убијеним Србима, служио мјесни парох Милан Стојковић, а цвијеће и вијенце су положили преживјели чланови породица, рођаци и комшије страдалих. 

Обиљежавању годишњице присуствовао је и замјеник директора Канцеларије за КиМ Борислав Тајић.     

На данашњи дан, 1998. године, припадници такозване Ослободилачке војске Косова су на подручју општине Ораховац извршили масовно киднаповање и егзекуцију Срба и Рома.

Само у периоду од 17. до 22. јула 1998. године киднаповано је више од 100 Срба и Рома, претежно цивила, и одведено у затворе и логоре тзв. ОВК.

Током првог напада, убијено је седам лица, а само током јула месеца 1998. године, у овој општини је убијено 47 Срба и Рома.

Киднаповање, убиства и паљење српских и ромских кућа је настављено и касније, тако да је из села Ретимље, Оптеруша и Зочиште, током 1998. и 1999. године, протјерано комплетно српско становништво.

Само из села Ретимље је у једном дану отето 14 мушких чланова породице Костић, а истог дана, из манастира Светих Козме и Дамјана у Зочишту, који датира из 11. вијека, киднаповано је шест монаха, који су 22. јула, после интервенције ОЕБС-а и Међународног црвеног крста пуштени.

Тада су ослобођене још двије жене и два болесна мушкарца из села Ретимље и Оптеруша, као и страрије особе из села Зочиште.

Многи мјештани овог краја, српске и ромске националности се и даље воде као нестали.

ДНК анализом, у масовним гробницама Малишево и Волујак, идентификовано је 36 особа које су на подручју Ораховца, киднаповане у јулу 1998.године. Један број посмртних остатака киднапованих лица из периода 1999. до 2000. године пронађен је у појединачним гробницама и сахрањен у мјестима по жељи породица.

Удружење породица киднапованих и несталих Срба са Косова и Метохије, детаље киднаповања и убиства Срба из Ораховаца и околине предочило је свим надлежним институцијама које су прикупљале податке о киднапованим, несталим и убијеним лицима, али за злочине у општини Ораховац до данас нико није одговарао.

Парастос је данас служен и на гробљу Орловача код Београда, на коме је сахрањено 25 убијених Срба из овог дијела Метохије.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана