У току саслушање ухапшеног начелника новосадске полиције

Срна
Foto: танјуг

БЕОГРАД - У Тужилаштву за организовани криминал у Београду у току је саслушање начелника новосадске полиције Слободана Малешића који је ухапшен због сумње да је починио кривично дјело трговина утицајем, као и још тројица ухапшених у акцији.

Тужилаштво за организовани криминал Србије саопштило је да су синоћ, осим Малешића, ухапшени полицијски службеник Полицијске управе у Пријепољу Драган Ковачевић и припадник Одјељења за борбу против корупције Управе криминалистичке полиције Љубомир Станишић, као и приватни предузетник и власник више привредних друштава из Пријепоља Џенан Кујовић.

Њих четворица осумњичени су за кривична дјела удруживање ради вршења кривичних дјела, трговина утицајем и злоупотреба службеног положаја те да су се као организована криминална група од средине 2018. до данас удружили ради вршења више кривичних дјела са коруптивним елементом.

Малешић је осумњичен да је организатор ове криминалне групе и да је, користећи службени и друштвени положај, посредовао да се не изврше службене радње које би се морале извршити.

"Малешић је од Кујовића примао обећану и захтијевану корист како би осталим осумњиченим полицијским службеницима, као припадницима организоване криминалне групе који су поступали по његовим налозима, усмено издавао налоге да у оквиру својих овлаштења не извршавају службене радње које би морали извршавати, а које се односе на откривање и прикупљање доказа ради подношења кривичне пријаве против Кујовића и одговорних лица у његовим привредним друштвима због незаконитог пословања с циљем стицања финансијске користи себи и припадницима ове организоване криминалне групе", саопштило је Тужилаштво.

У саопштењу се наводи да су Станишић и Ковачевић имали задатак да пружају заштиту осумњиченом Кујовићу и члановима његове породице од кривичног гоњења и савјете о поступању пред надлежним органима по поднесеним кривичним пријавама.

Станишић је помагао Кујовићевом рођаку да избјегне притвор за кривично дјело насиље у породици.

Малешић је осумњичен и да је утицао на полицијске службенике да напусте мјесто саобраћајне незгоде у којој је учествовало возило МУП-а у коме се он возио, а, између осталог, и да се уклони напомена из јединственог информационог система МУП-а која се односи на обавезну контролу осумњиченог Кујовића и његовог возила.

"Осумњичени Станишић и Малешић примили су корист и то: Малешић у новцу и материјалним добрима за изградњу и опремање сплава на реци Сави, опремање стамбених објеката, уређење породичног имања, као и новац на име наводне стипендије у корист његовог сина, а Станишић за уређење стана", наводе из Тужилаштва.

Свој четворици је одређено задржавање и у току су њихова саслушања у Тужилаштву за организовани криминал, након чега ће бити донесена одлука о притвору.

Малешић и још три друге особе ухапшени синоћ по налогу Тужилаштва за организовани криминал.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана