У току потврђивање оставки Срба у приштинским институцијама

Срна
У току потврђивање оставки Срба у приштинским институцијама

КОСОВСКА МИТРОВИЦА - У Зубином Потоку, Лепосавићу, Звечану и Сјеверној Митровици у току су сједнице скупштина општина на којима се потврђују одлуке представника Срба о напуштању приштинских институција.

На дневном реду је и разматрање политичко-безбједносне ситуације.

Градоначелник Сјеверне Митровице Милан Радојевић је на почетку сједнице поднио оставку и поручио да потези Приштине пријете да уруше све оно што се годинама градило.

“Подсетићу вас да је ова општина настала као резултат Бриселског споразума, али нас потези Приштине доводе до тога да се тај споразум руши. Самим тим, доводи се у питање даље постојање општине”, рекао је Радојевић.

Он каже да је његова и жеља свих да се сачува мир и суживот, подсјетивши да се на главном мосту на Ибру догодило више од хиљаду напада.

Радојевић је рекао да су се у граду на Ибру догађали мултиетнички сукоби и да је захваљујући њему и одборницима ситуација стабилизована.

У Сјеверној Митровици је мирно уочи данашњег свенародног скупа који ће бити одржан у подне на Тргу Шумадија.

Током ноћи нису забиљежени било какви инциденти, а на прилазним путевима сјеверу Косова повећано је присуство припадника Косовске полиције и КФОР-а.

Због посљедњих потеза Приштине Срби су напустили све политичке институције - скупштину и владу привремене управе у Приштини, као и четири општине на сјеверу Космета, правосудне органе, полицију и администрацију.

Одлука о напуштању институција остаје на снази све док Приштина не почне да поштује споразуме, не повуче одлуку о таблицама и не формира Заједницу српских општина.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана