У току истрага о рударској нерећи код Сокобање

Срна
У току истрага о рударској нерећи код Сокобање

БЕОГРАД - У току је истрага о несрећи у руднику мрког уља “Соко”, у којој је погинуло осам рудара, рекао је вршилац дужности директора “Ресавице” Саша Спасић и додао да су повријеђени радници добро и да ће Влада Србије бринути о њима и о породицама страдалих.

“Са највећим процентом сигурности могу да кажем да је дошло до пробоја метана у огромној количини. Такви случајеви су ретки, мислимо да је било 95 процената метана, не верујем да је негде скоро виђен”, навео је Спасић за РТС.

Он је рекао да је у јами инсталирана најсавременија технологија и да диспечерски центар прати концентрацију метана у сваком моменту, али да оваква ситуација није могла да се предвиди.

Спасић је навео да су му рудари који су износили страдале колеге рекли да у јами није било никаквих ломова.

“Нико није могао да реагује на такву концентрацију метана, која је довела до истискивања кисеоника. Сваки рудар има свог самоспасиоца код себе. Нису имали ни секунд времена да га употребе”, указао је Спасић.

Рудник “Соко” код Сокобање ради у три смјене, а у моменту избијање несреће у окну је било 67 рудара.

Због рударске несреће данас је проглашен Дан жалости у мјестима у којима су живјела осморица страдалих рудара - у Алексинцу, Сокобањи и Трговишту.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана