У току евакуација држављана Србије из Судана

ГС
У току евакуација држављана Србије из Судана

У току је евакуација страних држављана и дипломатских мисија из Судана. Ахмед Абдел Мути, почасни конзул Србије у Судану, рекао је да се држављани Србије евакуишу у три групе. Американци су успјешно евакуисани, а у току је и евакуација Француза. Јуче су евакуисани грађани заливских земаља. Борбе у Судану настављене, упркос постигнутом примирју.

У току евакуација српских држављана

Ахмед Абдел Мути, почасни конзул Србије у Судану, рекао је да је у току евакуација српских држављана.

"Шесторо српских држављана евакуише се из Картума заједно са држављанима Уједињених Арапских Емирата, друга група са четворо српских држављана кренула је са службеницима Уједињених нација, а у трећој групи са турским држављанима је и један српски", потврдио је Ахмет Абдел Мути за РТС.

Остали српски држављани, којих је у Судану укупно око стотину - или су решили да остану, или се због тога што имају малу децу предомишљају о начинима одласка из Судана, из безбедносних разлога, рекао је Ахмед Абдул Мути.

Сукоби у Судану избили су 15. априла због спора између начелника суданске војске Абдела Фатаха ел Бурхана, који председава суданским Сувереним савјетом и Мохамеда Хамдана Дагала познатог као Хемедти, његовог замјеника у том савјету и начелника паравојних Снага за брзу подршку (РСФ).

Услед сукоба у престоници Картуму онеспособљен је аеродром, а многи путеви су непроходни. Постигнут тродневни прекид ватре није био поштован, а цивили данима беже из Картума. Хране готово да нема, а велики број болница је онеспособљен. У сукобима је страдало најмање 413 особа, а више од 3.500 је повређено.

Ел Бурхан је рекао јуче за Ал Арабију да "сви треба да сједнемо као Суданци за сто и нађемо прави пут да обновимо наду и живот".

Са затвореним аеродромом и несигурним небом, хиљаде странаца – укључујући особље амбасада, хуманитарне раднике и студенте у Картуму, нису успели да изађу.

Војска САД успјела је да евакуише особље америчке владе из Картума, саопштио је председник САД Џо Бајден, додајући да Вашингтон суспендује операције у тамошњој амбасади док се борбе између суданске војске и РСФ-а настављају.

"Ово трагично насиље у Судану је већ коштало живота стотине невиних цивила. То је несавесно и мора престати“, навео је Бајден у саопштењу.

Амерички државни секретар Ентони Блинкен истакао је да је комплетно америчко особље безбедно евакуиасно и да помажу и осталим Американцима да напусте Судан. Укупно је евакуисано нешто мање од сто људи, а међу њима су билии чланови неких других дипломатских мисија.

У акцији је учестововало стотинак припадника америчке војске и током операције се нису нашли под ватром, рекли су амерички званичници.

Из луке у Црвеном мору почела је евакуација и других страних држављана. Јапански медији су навели да ће Јапанци који раде при УН данас бити евакуисани, а Француска је нацела да је у току евакуација њених дипломата, али и других држављана Француске.

Саудијска Арабија је евакуисала грађане Залива из луке на Црвеном мору, а исту руту користиће и Јордан.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана