У Штарк арени попуњени капацитети, нема мjеста на кисеонику

Танјуг
У Штарк арени попуњени капацитети, нема мjеста на кисеонику

БЕОГРАД- Привремена ковид болница у Штарк арени тренутно има око 490 пацијената обољелих од ковида-19, дневно се прими и отпусти око 50 болесника и сва кисеоничка мјеста су попуњена, што представља највећи проблем, каже главни медицински координатор Арене др Предраг Богдановић.

Он је за Танјуг рекао да је ситуација у Арени тешка, да је у посљедње двије недјеље капацитет попуњен 100 одсто и да нема слободног мјеста.

Богдановић указује да је Арена од 25. октобра, од када је други пут у ковид систему, примила 1.750 ковид пацијената, отпустила 1.260, од којих је 1.115 пацијената послато на кућно лијечење.

Штарк болница нема интезивну његу, а Богдановић указује да се око 10 одсто пацијената, због тежине клиничке слике, шаље у друге здравствене установе.

"Сада је највећи проблем што нема више кисеоничких места...", каже Богдановић.

Указује да се бројке мијењају из минута у минут у да је лијечење пацијената у Арени све компликованије.

О њима брине више од 20 цивилних здравствених установа и дневно 60 љекара и 100 медицинских техничара, који раде у осмочасовним смјенама у црвеној зони, каже Богдановић и истиче да је њихов број увијек недовољан.

"Рад са пацијентима је тежак, две трећине пацијената је на кисеоничној терапији, екипе врло често и дуже од прописаног времена остају у црвеној зони и ти медицински радници су заиста пожртвовани", истиче он.

Најмлађи пацијент има 21 годину, а најстарији 94 године и Богдановић наглашава да су у Арени породице са обостраном упалом плућа и да су то углавном старији пацијенти, који имају и придружене болести, најчешће дијабетес.

"Имамо велики број гојазних пацијената код којих је лечење јако компликовано и клиничка слика доста тешка", упозорава Богдановић.

Током јула и августа када је Штарк арена први пут била у ковид систему, на лијечењу је било 434 пацијената, а од 25. октобра тај број је четири пута већи.

"Више пута се ради мониторинг виталних параметара пацијената, рад је напоран, али за сада се успева у свему", поручује Богдановић и позива грађане да спроводе све прописане епидемиолошке мјере, да избјегавају контакте и смање притисак на здравство.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана