У Србију враћен вриједан портрет краља Александра Карађорђевића

Агенције
У Србију враћен вриједан портрет краља Александра Карађорђевића

БЕОГРАД - Фондација "За српски народ и државу" вратила је у Србију вредно дјело једног од најзначајнијих српских умјетника, Павла Пајe Јовановића.

Ријеч је о портрету краља Александра Карађорђевића, настао након 1920. године, који је Фондација купила на лицитацији у међународној аукцијској кући "Доротеум".

Портрет је карактеристичан по томе што је израђен црном кредом на папиру, што представља несвакидашњи приступ у опусу овог славног српског сликара. Дјело димензија 20x15,2 цм, са монограмом умјетника, до сада се налазило у приватној колекцији.

У договору са Министарством културе Републике Србије, на челу са министром Николом Селакићем, Фондација "За српски народ и државу" је ово умјетничко дјело донирала Музеју Југославије, гдје ће бити уврштено у сталну поставку, док ће на овој изложби бити заједно са радом Пајe Јовановића, који је сликао краља Александра, техником уље на платну.

Јавност у Србији је премијерно могла да види ово дјело на свечаној изложби у Музеју посвећеној краљу Александру Карађорђевићу, одржаној синоћ у Београду под покровитељством предсједника Републике Србије, уз присуство премијера Милоша Вучевића, министра културе Николе Селакића, престолонасљедника Александра I Карађорђевића, принца наследника Филипа Карађорђевића, као и многобројних званичника из свијета културе и умјетности.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана