У Србију стигла медицинска опрема из Емирата вриједна више милиона евра

Срна
Foto: Танјуг

БЕОГРАД- У Србију је данас стигла медицинска опрема из Уједињених Арапских Емирата /УАЕ/ вриједна више милиона евра као лична помоћ шеика Мухамеда бин Зајед ел Нахјана.

Предсједник Србије Александар Вучић, који је дочекао ову помоћ на војном аеродрому Батајница код Београда, рекао је да је ова медицинска оппрема довољна за једну цијелу ковид болницу.

"Стигло је много најквалитетнијих машина. Једна магнетна резонанца сама тешка је 14 тона. То су справе од милион евра. Слајсни скенер, покретни слајсни скенер, рендген апарати, респиратори како обични, тако и хај-флоу. Послали су и 30.000 скафандера, па до свакакве врсте потрошне робе", рекао је Вучић новинарима.

Он је истакао да ова помоћ Србију не кошта ни динара јер је чак и превоз организовао, како је рекао, велики пријатељ Србије из УАЕ, шеик Мухамед, те подсјетио да је ово други авион са медицинском опремом који је стигао из Емирата.

"Ово нисмо ничим заслужили осим пријатељства које имамо са њим. Ово је довољно за опрему за једну ковид болницу", рекао је Вучић, наводећи да ће ова опрема бити подијељена болницама и клиничким центрима широм Србије, гдје буде најпотребније.

Вучић је најавио да ће нови контингент "Фајзерових" вакцина у Србију стићи 4. јануара, а затим и 11. јануара.

Он је навео да је премијер Србије Ана Брнабић примила "Фајзерову" вакцину, да ће он неку другу коју одобри Агенција за лекове Србије, а предсједник Скупштине Србије неку трећу како би показали да су све вакцине добре.

Упитан коју вакцину чека, Вучић је рекао да не чека ниједну, већ да је договор био да представници власти приме различите како би показали грађанима да су све вакцине добре, да су здравствене власти одобриле праве вакцине и да мотивишу грађане да се и они вакцинишу, пренијели су београдски медији.

Отправник послова Амбасаде УАЕ у Београду истакао је да је опрема стигла као помоћ и подршка пријатељској Србији да превазиђе кризу изазвану вирусом корона.

Данашњим летом, као донација УАЕ, допремљена је магнетна резонанца, ЦТ скенери - један 64-слајсни и три мобилна, те неколико мобилних рендгена, као и 55 респиратора.

Ту је и 100 кревета за интензивну његу, три "хај-флоу" респиратора, четири ЕКГ апарата, три ултразвучна апарата, 200 инфузионих пумпи, 200 кисеоник концентратора од осам литара и 3.200 мјерача протока кисеоника за зид и боцу.

Прије шест дана, из УАЕ стигли су и скафандери разних величина, хируршке капуљаче, наочаре, маске са гумицом и тубусом, назалне каниле, стерилне рукавице, мантили, визири, тубуси и прекривачи.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана