У Србију стигао први контингент вакцина из “Ковакс” механизма

Срна
У Србију стигао први контингент вакцина из “Ковакс” механизма

БЕОГРАД - У Србију је вечерас стигао први контингент вакцина против вируса корона из “Ковакс” механизма, а ријеч је о 57.600 доза вакцина “астра зенека”.

Вакцине су на београдском аеродрому “Никола Тесла” око 19.00 часова дочекали министар за европске интеграције Србије Јадранка Јоксимовић и представници Свјетске здравствене организације, ЕУ и Уницефа.

Јоксимовићева је изразила наду да ће достављање вакцина из “Ковакс” механизма бити настављено у континуитету да би Србија могла да настави са вакцинацијом и подсјетила да се Србија међу првима прикључила “Ковакс” механизму и донирала 2,1 милиона евра.

Подсјећајући да је у међувремену дошло до проблема у испоруци, како у ЕУ, тако и у свијету, Јоксимовићева је истакла да Србија није кривила ни ЕУ ни “Ковакс” јер је била у прилици да уз велику активност предсједника државе и Владе крене у вакцинацију и стрпљиво чека прве дозе из “Ковакса”.

Она је напоменула да је Србија помажући региону показала да је солидарно друштво, што је један од циљева и ЕУ и истакла да је овај контингент врло важан, те изразила наду да ће отворити динамику транши из “Ковакс” механизма.

Замјеник директора Свјетске здравствене организације Менгисту Абебауеху Асефа одао је признање, како је рекао, изванредном процесу вакцинације против вируса корона у Србији.

Он је указао да пандемија није ни близу краја и да ће вакцина бити кључни нови алат у борби против ковида 19 који ће помоћи враћању нормалнијем животу, истичући важност придржавања здравствених превентивних мјера и након вакцинације.

“Нико није безбедан док не буду сви безбедни, стога је СЗО развила механизам за праведну расподелу вакцина – жКоваксж, којем се придружило 119 земаља, а план је да се испоручи више од двије милијарде доза до краја 2021. године”, рекао је Асефа.

Директор Уницефа у Србији Дејана Костадинова рекла је да је вечерас стигла прва транша, а да ће Уницеф испоручити и другу траншу од 201.600 доза у складу са планом дистрибуције “Ковакса”.

“Иако Уницеф није дио жКоваксаж, изабран је за агенцију која ће бити задужена за набавку вакцина и логистику. Уницеф је највећи појединачни купац вакцина на свету и има вишегодишње искуство у увођењу нових вакцина на терену. Вакцине помажу у спасавању живота, што је чињеница доказана кроз историју. Ово је наша заједничка битка. Вакциништие се, заштитите себе и своје вољене”, поручила је Костадинова.

Отправник послова Мисије ЕУ у Србији Дирк Лоренц рекао је да је ЕУ водећи донатор “Ковакс” механизма са преузетом обавезом да уложи у њега око 2,2 милијарде евра и навео да је путем овог механизма већ испоручено широм свијета 30 милиона вакцина против вируса корона.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана