У Србији заражено више од 7.000, преминуло 25

ГС
Foto: Тањуг

БЕОГРАД - Вирусом корона у Србији је заражено још 7.488 људи, а 25 је преминуло, саопштено је из Института "Др Милан Јовановић Батут".

На болничком лијечењу су 2.194, а на респираторима 74 пацијента.

Од почетка епидемије у Србији је преминула 12.831 особа, а стопа смртности је 0,97 одсто.

Укупан број регистрованих случајева износи 1.313.333. До сада је тестирана 7.322.691 особа, од тога 25.516 у протекла 24 часа.

"Спремите се, биће застрашујуће"

У ковид амбулантама поново су гужве, а нагло је скочио и број потврђених случајева вируса корона.

Међу љекарима који су гласно упозоравали на опасност од масовног окупљања и славља је и замјеник директора УКЦ Ниш професор доктор Радмило Јанковић.

Јанковић наводи да ове бројке говоре да Србија иде ка новом врху петог таласа, убрзање је дао омикрон сој.

Оно што се дало претпоставити се и догодило, како каже Јанковић, народ у Србији треба да буде спреман на бројке које ће дјеловати застрашујуће наредних дана, данас смо већ на петоцифреном броју заражених и тај тренд ће се наставити, јер је он у читавој Европи.

"Ако пратите само бројке, у суседној Црној Гори има 2.600 заражених, 50.000 новозаражених у Грчкој,то су те бројке", упозорио је Јанковић за РТС.

Сматра да би требало што хитније нешто урадити, преноси Б92.

"Ово сад ће бити много већи социјални притисак и друштвени него што ће бити здравствени. Уз толико велики број заражених који нам следи наредних дана – не можемо га избећи, очигледно је да ни вакцине нису ефикасне да спрече заражавање код омикрона, ми смо тренутно са великим бројем заражених у млађој полулацији, то ће се слити ка старијима", рекао је Јанковић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана