У Србији ухапшено 14 осумњичених због преваре са криптовалутама

Срна
У Србији ухапшено 14 осумњичених због преваре са криптовалутама

БЕОГРАД - Више особа у Бугарској, Србији и на Кипру ухапшено је због сумње да су учествовале у организованим преварама са криптовалутама, саопштио је Европол.

У саопштењу се наводи да су, путем позивних центара за продају лажних криптовалута, жртве из Њемачке намамљене да уложе више од два милиона евра у лажне веб-странице за крипто инвестиције, али да међу оштећенима има и грађана Швајцарске, Аустралије и Канаде.

Припадници полиције и правосудни органи Бугарске, Кипра, Њемачке и Србије, уз подршку Европола и Евроџаста, спровели су здружену акцију против организованих криминалних група које су умијешане у ове онлајн преваре.

"У оквиру акције, у сриједу је ухапшено 14 особа у Србији, док 214 испитаних лица очекује кривично гоњење. Претражене су 22 локације од којих пет Бугарској, двије на Кипру, три у Њемачкој и 15 у Србији, међу којима су и четири кол-центра и 11 резиденција у Србији", наводи се у саопштењу.

Заплијењена су три "хардверска новчаника" са око милион долара у криптовалутама и око 50.000 евра у готовини, три возила и електронска опрема.

Осумњичени су користили рекламе на друштвеним мрежама како би намамили жртве на сајтове којима су тајно управљали криминалци, а који су нудили наизглед изузетне могућности улагања у криптовалуте.

Европол претпоставља да ће број непријављених случајева бити много већи, односно да би незаконита добит коју су оствариле криминалне групе, са најмање четири позивна центра у источној Европи, могла бити у стотинама милиона евра, наводи се у саопштењу Европола.

Европол се укључио у истрагу од јуна 2022. године, након иницијалног захтјева Њемачке.

У дану када је спроведена акција, Европол је послао два експерта у Бугарску и Србију како би у реалном времену провјеравали оперативне информације са базама података Европола и обезбиједили трагове истражитељима на терену.

Евроџаст је током акције био домаћин координационог центра за лакшу размјену информација и подршку сарадњи између органа укључених у оперативне активности, саопштио је Европол.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана