У Србији почиње масовно тестирање становништва

Г.С.
У Србији почиње масовно тестирање становништва

Масовно тестирање на узорку од око 7.000 домаћинстава почиње у понедјељак са циљем да се утврди степен колективног имунитета и колико је особа развило антитијела на корона вирус, односно, колико се заразило, а да није имало симптоме, каже имунолог Срђа Јанковић.

Он је појаснио да је до сада тестовима заснованим на ПЦР методи испитивано да ли је особа заражена Ковидом-19, док ће тестирање на узорку популације открити колико је особа развило антитијела на вирус и како би се дошло до одговора да ли се стекао колективни имунитет.

- Тако можемо да видимо који је однос откривених случајева инфекције према укупном броју случајева који се догодио у популацији. Од овог односа зависи и степен колективног имунитета, на који сада не можемо да рачунамо - рекао је Јанковић за ТВ Пинк.

Објаснио је да је колективни имунитет ситуација када је већина људи у популацији или прележала заразну болест или је вакцинисана што сада, каже, није могуће јер вакцине нема.

Како је рекао, истраживање ће се радити на узорку од 7.000 домаћинстава и нагласио да је важно да је тај узорак систематичан и довољно насумичан, како одређена група не би била превише заступљена у узорку.

- Ако је једна група више заступљена у узорку, резултат се тешко може прерачунавати на цијелу популацију. Ово се, иначе, зове репрезентативни узорак, и он се бира по методологији која је одавно призната за такве ситуације - навео је Јанковић.

На питање о увођењу градског и међуградског превоза и понашању путника, Јанковић је подвикао да је пожељно држати што већу дистанцу, сједити само на обиљеженим сједиштима, носити маске и рукавице.

Говорћи о путовањима, отварању граница и могућем увођењу здравствених пасоша, Јанковић је казао да је још рано за прецизне мјере и да је једна од мјера контрола на граници, али да је проблем у томе што мјерење температуре на граници зауставља само оне случајеве који већ имају симптоме и што они који су у инкубацији или асимптоматски преносиоци не могу да буду откривени на тај начин.

- Највјероватније ће се на већини граница, па и на нашој тражити негативан резултат тест који ће вјероватни морати да буде урађен у посљедња 72 сата, али ни то није апсолутно поуздано јер особа на почетку инкубације може бити негативна на тесту - рекао је Јанковић и додао да ће они који допутују нејвјероватније бити под епидемиолошким надзором.

Када су у питању љетовања, Јанковић савјетује грађанима да овог љета остану у Србији јер се, каже, не зна колико брзо ћемо доћи до краја епидемијског таласа.(Спутњик)

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана