У Србији од викенда вакцинација странаца

Танјуг
У Србији од викенда вакцинација странаца

БЕОГРАД - За викенд почиње вакцинација страних држављана у Србији и она ће се одвијати на Београдском сајму и у Новом Саду, изјавио је данас за Танјуг директор Канцеларије за ИТ и еУправу Михаило Јовановић.

Како је рекао, вакцине ће и за њих бити бесплатне.

Привредна комора Србије објавила је прије два дана да је у сарадњи са Владом Србије, обезбиједила и 10.000 вакцина за привреднике и запослене из региона.

Председник ПКС Марко Чадеж навео је тада да су надлежни већ обезбиједили вакцине за хиљаде привредника и радника, а сада и 10.000 вакцина за компаније из региона.

- Видимо се за викенд у Београду  поручио је тада Чадеж и додао да ће за викенд у Београду бити вакцинација привредника и њихових запослених из БиХ, Црне Горе, Сјеверне Македоније, Албаније као и са Косова и Метохије, који желе да се заштите од корона вируса.

-Ми смо један регион, наше економије су тесно повезане и само заједно можемо да победимо ову пошаст - рекао је Чадеж.

На порталу Е управе наведено је да интересовање за вакцинисање против ЦОВИД-19 поред државаљана Републике Србије могу да искажу и страни држављани са и без боравка у Србији.

На позив Привредне коморе Републике Српске привредницима и њиховим запосленим да се пријаве за бесплатну вакцинацију против вируса корона у Београду до данас су се пријавиле 573 особе из 155 привредних друштава.

Ове особе пријавиле су се данас до 13.00 часова, саопштено је из Привредне коморе Републике Српске.

Привредна комора Републике Српске је списак пријављених доставила у Привредну комору Србије, а имунизација вакцином "Астра Зенека" биће извршена на Београдском сајму сутра и прекосутра, од 9.00 до 16.00 часова.

У саопштењу је наведено да је Привредна комора Србије уз подршку Владе Србије, путем Коморског инвестиционог форума земаља Балкана /КИФ ЗБ6/, чије су чланице привредне коморе земаља у региону, обезбиједила процес имунизације за привреднике и њихове запослене, за који је на располагању до 10.000 вакцина.

- За вакцинацију привредника из региона биће отворене посебне кабине у оквиру Сајма, гдје се организује вакцинација грађана, а како у овом тренутку не знамо у којој хали и одакле ће се улазити у халу, Привредна комора Србије ће организовати видљиве инфо-пултове у оквиру Сајма како би упућивала привреднике ка мјесту вакцинације - појаснили су из Привредне коморе Републике Српске.

У саопштењу је наведено да ће сви који су на списку, у складу са тим како организују свој пут, моћи да дођу у том временском периоду и да сачекају вакцинацију.

- Приликом вакцинације попуњава се стандардизован формулар (који садржи и сагласност за вакцинацију), који је могуће преузети на интернет страници Привредне коморе Републике Српске. Да би убрзали поступак вакцинације, формулар је потребно одштампати и унапријед ручно попунити, те понијети са собом на вакцинацију - наведено је из Коморе.

Из Привредне коморе Републике Српске су подсјетили да сви који дођу на вакцинацију са собом морају имати и пасош.

- Превоз до Београда и назад привредници обезбјеђују у сопственој режији, али су ослобођени плаћања вакцинације и обавезе посједовања ПЦР теста приликом уласка у Србију, под условом да у Србију улазе на граничним прелазима директно из Републике Српске, односно БиХ - навели су из Коморе и додали да ће Привредна комора Србије најавити повећан промет субјеката на граничним прелазима.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана