У Србији од посљедица короне преминуло 59 особа, заражено 2.081

Срна
У Србији од посљедица короне преминуло 59 особа, заражено 2.081

БЕОГРАД - У Србији је у протекла 24 часа од посљедица вируса корона преминуло 59 лица, а регистровано је и 2.081 заражени од 9.840 тестираних.

На лијечењу од вируса корона у Србији је 5.891 особа, од којих је 218 на респиратору, саопштено је из Министарства здравља Србије.

"То је будалаштина"

Вакцинација на сваких четири-пет мјесеци је антиваксерска будалаштина, казао је Миланко Шеклер, вирусолог из Ветеринарског специјалистичког института Краљево.

Ситуација с трећом дозом је чиста физиологија - две вакцине и бустер доза која појачава и продужава дејство вакцина. Две дозе у примарној заштити трају четири до шест мјесеци у зависности од вакцине. 

Трећа доза повећава и продужава ниво заштите. Крајње је неодговорно и будаласто рећи како послије треће за исто време слиједи и четврта. Ми сада не можемо да кажемо колико док се не види".

Шеклер је нагласио да је захваљујући распусту и ковид пропусницама, дјелимично пао број новозаражених.

"Али у међувремену се и маса света вакцинисала трећом дозом, па су потпуно заштићени, а и маса је почела да се вакцинише првом и другом. И када имате 500.000-600.000 регистрованих заражених за ова три месеца, остао је све мањи број становништва који је невакцинисан или није преболео и логично је да почиње да се смањује број новозаражених. Међутим, то што је тренутно мањи број, уопште ме не импресионира јер су интензивне неге пуне, тешких болесника колико год хоћете и број умрлих не пада битно. Али, сад кад захлади, кад се људи забију у затворено, ако се ништа од мера не пооштри, сигуран сам да ће број заражених да расте", упозорио је Шеклер у интервјуу за "Курир".

"Убацујемо болничке кревете и у трпезарије": Да ли слиједе строже мере у Србији?

Директор Клинике за инфективне и тропске болести Клиничког центра Србије др Горан Стевановић упозорава да је Инфективна клиника мјесецима пуна чак 100 одсто.

"Кажем више од 100 одсто, јер у тренуцима када је систем пребукиран и када треба сместити нове болеснике, ми убацујемо кревете и у неке просторије које раније нису биле намењене за болесничке собе, рецимо трпезарије. Нема места нади да ће ускоро бити добри резултати и да ће се грађани Србије вратити у нормалност која је постојала пре короне", рекао је он, и додао:

"У последња три дана смањен је број прегледа у амбуланти, али се нажалост не смањује прилив тешких болесника. Докле год имамо велики број људи у јединицама интензивних нега, док имамо хиљаде људи на болничком лечењу и док имамо 50 људи који нам дневно умиру, потребно је имати чврсте мере које ће омогућити колико год је могуће смањивање даљег заражавања".

Он каже да је тренутна епидемиолошка ситуација у Србији ипак мало стабилнија, али и даље имамо много пацијената с тешком клиничком сликом и не смијемо да се опустимо, преноси Б92.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана