У Србији најезда летећих мрава, грађани у паници

GS
У Србији најезда летећих мрава, грађани у паници

Грађани Србије се данима жале на најезду летећих мрава, необичних инсеката који су готово увијек у ројевима.

Иако знају да буду досадни и узнемирујући, стручњаци тврде како нема разлога за страх и панику.

Летећи мрави не представљају никакву директну опасност за људе јер не уједају, а једини сценарио у којем могу да вас нападну је ако је у питању самоодбрана, односно ако се осјете угроженим.

Обично се појављују ни од куда, у ројевима, па тако знају да прекрију огромне површине, чак и цијели зид!

Ројеви летећих мрава, краљице и мужјаци, излазе из мравињака сваке године крајем љета, када је стабилно вријеме без јаког вјетра а обично се појављу два до три дана након кише.

Летећи мрави се тада издижу високо у ваздух како би се међусобно парили.

Матице живе прилично дуго у поређењу са мужјацима јер након парења мужјаци умиру, а оплођене младе матице губе крила и почињу да оснивају нову колонију. 

Уколико видите мраве са крилима унутар куц́е, то није добар знак јер је заправо то показатељ да негдје у свом дому имате колонију мрава и да покушава да се прошири.

Летец́е мраве не привлачи свјетлост, вец́ слатка храна и влажна мјеста, због тога ц́ете их углавном наћи у купатилу, кухињи или шпајзу.

Могуће је ријешити их се методама и средствима која се користе у борби против било којих других домаћих инсеката.

Заправо је главна "цака" у томе да се мрава треба ријешити прије периода парења, или након њега, односно када инсекти одбаце крила.

- Подручја у близини пукотина (ако их има) премажите сирћетом, маслацем или соком од бијелог лука.

- Можете припремити смјесу са отровом - у посуди помјешајте 200 мл воде са 100 мл течног сапуна, темељно промјешајте, а затим добијену смјесу попрскајте на мјеста на којима су се угнијездили мрави.

- Припремите слатки мамац - сипајте воду у тањир, а у средину ставите џем или мед. Инсекте ће привући слатка арома, те ће долетјети до воде и утопити се.

- Ако сте успјели да одредите тачну локацију на којој се налази мрави, онда треба да пукотину напуните кипућом водом - у том случају сигурно ћете се ријешити свих чланова колоније заједно с матицом.

- Борна киселина - сипајте мало борне киселине у мљевено месо или кромпир, направите мале куглице и распоредите их у кухињи. Мрави ће појести мамац са отровом и однијети га у гнездо.

- Хемијска индустрија је у могућности да понуди гелове, различите спрејеве, а врло је важно да било коју врсту инсектицида користимо строго према упутствима који су наведени на паковању.

Како бисте спријечили да се летећи мрави поново врате у ваш дом, требало би да редовно бришете столове, полице у кухињи, ноћне ормариће, а препоручљиво је да чувате храну у затвореним контејнерима и да канту испразните што је чешће могуће, посебно љети.

Ако имате кућног љубимца, храна се мора чувати у добро затвореним стакленим посудама, наводи "24Седам".

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана