У Србији млијеко из Градачца неодговарајућег квалитета

Срна
У Србији млијеко из Градачца неодговарајућег квалитета

У Србији је ветеринарска инспекција утврдила да узорци млијека произвођача "Млијечна индустрија 99" из Градачца у БиХ изгледају као бијело замућена вода, речено је Срни у Управи за ветерину Министарство пољопривреде, шумарства и водопривреде Србије.

У одговору на упит Срне наводи се да су, након пријава потрошача да је у Трговинском ланцу "Лидл" /у Србији/ купљен производ дуготрајно млеко 2,8 процената масноће, произвођача "Млијечна индустрија 99" из Градачца, БиХ, обављене службене контроле.

У тексту се напомиње да је трговински ланац извршио опозив из својих малопродајних објеката, а да је у складишту ветеринарска инспекција извршила службену контролу, те да је органилептичким прегледом /провјера укуса, текстуре, мириса и боје/ утврђено да узорци изгледају као бијело замућена вода.

Извршено је службено узорковање од ветеринарске инспекције овог производа, а анализа је извршена у овлашћеној лабораторији, која је издала стручно мишљење, према којем је на основу резултата лабораторијских испитивања утврђено да узорак не испуњава услове прописане чланом 26 Закона о безбједности хране.

Из Министарсвта напомињу да је Управа за ветерину извршила опозив издатих рјешења о утврђивању ветеринарско-санитарних услова за увоз млијека и млечних производа из објекта "Млијечна индустрија 99" из Градачца у Србију.

Раније данас је министар пољопривреде Србије Бранислав Недимовић изјавио да је од јутрос забрањен у Србију увоз млијека робне марке "Пилос", мљекаре "МИ 99" из Градачца из БиХ, и то због неодговарајућег квалитета и јер састав млијека не одговара наводима из декларације.

Недимовић је рекао да ће млијеко и сви млијечни производи те компаније бити повучени из продаје у Србији.

Он је додао да осим нетачног навођења процената масноће, у том млијеку не постоји ништа што је штетно по здравље.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана