У Србији четири смртна случаја од великог кашља

Срна
У Србији четири смртна случаја од великог кашља

Министарство здравља Србије саопштило је вечерас да су четири смртна случаја узрокована великим кашљем код невакцинисане дјеце млађе од три мјесеца евидентирана у претходних 13 мјесеци.

Од почетка године на територији Србије пријављена су 253 случаја великог кашља, а у овом периоду забиљежен је један смртни исход код невакцинисаног дјетета млађег од три мјесеца, наводи се у саопштењу поводом вијести да је, због великог кашља, преминуло четворо дјеце на Институту за мајку и дијете "Др Вукан Чупић" у Београду.

Из Министарства додају да су остала три смртна случаја узрокована великим кашљем, такође код невакцинисане дјеце млађе од три мјесеца, пријављена од јануара до децембра прошле године.

У Србији су прошле године евидентирана 1.342 потврђена случаја великог кашља.

Из Министарства и Института за јавно здравље Србије поручили су да је најзначајнија превентивна мјера правовремена вакцинација против великог кашља одојчади која су навршила два мјесеца, али и имунизација све остале невакцинисане и непотпуно вакцинисане дјеце.

Процес имуницазије подразумијева примарну вакцинацију са три дозе вакцине од навршених два до шест мјесеци живота и ревакцинације у другој години и прије уписа у први разред основне школе, наводи се у саопштењу.

Из Министарства напомињу да је велики кашаљ обољење које ни након инфекције, а ни након вакцинације не оставља дуготрајан имунитет.

У саопштењу се истиче да је један од разлога повећања броја обољелих и пад обухвата вакцинацијом са три дозе у првој години живота, али и ревакцинацијом.

Управник педијатријске клинике на Институту за здравствену заштиту мајке и дјетета Србије Владислав Вукомановић рекао је јутрос да су на Институту четири бебе преминуле од великог кашља.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана