У Србији 62 случаја грознице Западног Нила

Танјуг
У Србији 62 случаја грознице Западног Нила

БЕОГРАД - На основу података достављених Институту за јавно здравље Србије “Др Милан Јовановић Батут” на територији  Србије до 7. октобра године регистрована су 62 аутохтона случаја оболијевања од грознице Западног Нила.

Пријављени случајеви су са територије Града Београда (21 случај), Јужнобачког (девет случаја), Јужнобанатског (шест случајева), Подунавског (пет случајева), Средњобанатског (три случаја), Шумадијског (три случаја), Сремскког (три случаја), Мачванског (четири случаја), Западнобачког (два случаја), Браничевског (два случаја), Севернобачког (један случај), Рашког (један случај), Севернобанатског (један случај), АП КиМ (један случај) округа.

Од укупног броја обољелих 42 особе су мушког пола, док је 20 женског. Просјечна старост оболелих је 59 година, наводи “Батут”.

Регистрована су и четири случаја грознице Западног Нила са вјероватним мјестом заражавања ван Србије, и то: два случаја са мјестом заражавања у Грчкој и по један у Хрватској и Црној Гори.

Грозница Западног Нила је сезонско обољење које се преноси убодом зараженог комарца. Главни вектор, односно преносилац вируса Западног Нила је Culedž pipiens, врста комарца која је одомаћена и код нас. Сезона трансмисије вируса Западног Нила у Србији уобичајено траје од јуна до новембра.

У циљу смањења ризика од заражавања вирусом Западног Нила, препоручује се примјена мјера личне заштите од убода комараца, и то употребом репелената на откривеним дијеловима тијела приликом боравка на отвореном, ношењем одјеће дугих рукава и ногавица, свијетле боје, избјегавањем боравка на отвореном у периоду најинтензивније активности комараца – у сумрак и у зору, употребом заштитне мреже против комараца на прозорима, вратима и око кревета, редукцијом броја комараца у затвореном простору...

У случају појаве било каквих симптома који су компатибилни са неуроиназивним обликом болести, одмах се јавити изабраном љекару, апелују из “Батута”.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана