У Руднику каменован аутобус са Србима повратницима

Срна
Foto: илустрација

ИСТОК- Хуманитарни аутобус који превози Србе повратнике из општине Исток у Косовску Митровицу каменован је јутрос у мјесту Рудник у општини Србица, а пуком срећом у нападу није било повријеђених, саопштено је из Канцеларије Владе Србије за Косово и Метохију.

Аутобус је каменован око 9.00 часова. Из Канцеларије истичу да се овим бесплатним превозом, који они финансирају, Срби из Осојана превозе у Косовску Митровицу два пута седмично да обаве неопходне послове, здравствене прегледе или административне обавезе.

Срби повратници су, упозоравају из Канцеларије, посебно осјетљива категорија становника на Косову и Метохији.

"Стопа повратка износи мање од два одсто што је најмање у једном постконфликтном подручју, а управо овакви и слични учестали напади на повратнике, уз узурпацију имовине, међу главним су разлозима за одсуство одрживог повратка", наглашавају из Канцеларије и питају коме је група путника повратника засметала да су постали мета албанских хулигана и екстремиста?

У саопштењу се истиче да је овим настављена серија агресивних и безумних напада на Србе на Косову и Метохији, те наглашава да најновији напад на повратнике представља тест и за представнике оних међународних организација које би требало да обезбиједе миран и безбједан живот.

Из Канцеларије су посебно забринути тиме што не постоји ни воља, ни жеља политичара из Приштине да осуде овакве инциденте и затраже хитно привођење починилаца.

"Од представника привремених институција самоуправе у Приштини имамо само агресивне и антисрпске изјаве којима потпирују мржњу и нетрпљивост према Србима и директно изазивају инциденте на терену", упозоравају из Канцеларије и траже да се хитно и без одлагања нападачи ухапсе и санкционишу.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана