У притвору 44 особа због кршења мјере самоизолације, одржано 105 суђења путем Скајпа

Тањуг
У притвору 44 особа због кршења мјере самоизолације, одржано 105 суђења путем Скајпа

Судови широм Србије су током протеклих седмица одржали 105 суђења путем видео конференцијске везе - Скајпом, против окривљених за кршење самоизолације.

Великом броју окривљених за кршење самоизолације, након хапшења одређен је притвор и то у посебним притворским јединицама уређеним само за људе који су се у протеклих мЈесец и више вратили из иностраних држава - жаришта ковида 19.

У осталим случајевима судови су овим лицима одређивали кућни притвор.

Од почетка ванредног стања, до сада је кроз посебне притворске јединице у Вршцу, Пожаревцу и Пироту, прошло више од 150 особа, али се њихов број значајно смањио, па се тренутно у све три притворске јединице налази укупно 44 окривљена, речено је  у правосудним органима.

Судови интензивно држе суђења, изричу пресуде, након чега окривљенима махом укидају притвор или га пак мјењају за кућни притвор.

У неким случајевима, притвор је окривљенима укидан и пре заказаног суђења, било на приједлог браниоца или по процјени и одлуци поступајућег судије.

Тренутно се у посебним притворским јединицама у Пироту и Вршцу налази по девет особа, а у Пожаревцу 26.

Сва до сада Скајп суђења због кршења самоизолације окончана су осуђујућим пресудама и различитим врстама казни.

Изрицане су и оштре затворске казне од по две и три године затвора, кућни затвори од по неколико мјесеци, као и новчане казне.

За кривично дјело које се овим окривљенима ставља на терет - непоступање по здравственим прописима за време епидемије - новчана казна или затвор до три године.

Све изречене судске пресуде су првостепене и на њих осуђени и њихови браниоци имају право да уложе жалбе непосредно вишим судовима.

Суђења и судске седнице путем видео конференцијске везе, као што је Скајп у Србији, постале су свјетски тренд у вријеме када се готово све земље света боре са ширењем вируса корона.

Европски суд за људска права у Стразбуру, Суд Европске уније, Федерални суд у САД, Краљевски суд у Великој Британији као и други национални и нижи судови, увели су праксу суђења и саслушања онлајн, а све ради спречавања ширења вируса.

У Србији се, међутим, у складу са мишљењем Високог савјета судства, суђења путем Скајпа спроводе само за оне који су прекршили самоизолацију.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана